India,The Land of Wonders – Tähän on hyvä päättää!

HUH HUH! Nyt voi huokaista helpotuksesta: se on ohi!!! Nimittäin viimeinen kurssikerta ja itsekerätyn aineiston pohjalta tehty kartta. Tehtävänä meillä oli etsiä netistä mikä tahansa alue, joka jakautuu edelleen pienempiin osiin, kuten valtio ja sen maakunnat. Näistä alueista tuli etsiä  vielä vähintään kahdenlaista tietoa, että saatiin karttaan kaksi muuttujaa. Aineiston keruun jälkeen syötin tiedot Exceliin ja sieltä edelleen MapInfoon. Piirsimme kartan itse MapInfolla.

Valitsin omaksi alueekseni Intian ja sen osavaltiot, sillä olen jotakuinkin hurahtanut siihen maahan. Olen viettänyt siellä kahtena edellisenä vuotena runsaasti aikaa, joten se on lähellä sydäntä. Vaikka Intiassa on paljon köyhyyttä ja likaa, on se kuitenkin todella kaunis, mieleenpainuva ja koskettava maa, jossa ihmisillä on sisällään tiettyä lämpöä. Intian kartta- aineisto löytyi helposti Intian tilastokeskuksen sivuilta. Tämän jälkeen aloin kaivella tilastollista tietoa Intiasta, minkä kuvittelin olevan aivan helppo nakki. Kuitenkin jäin pähkäilemään ja yritin etsiskellä relevanttia, mielenkiintoista ja sellaista tietoa, mikä olisi toisistaan edes jonkin verran riippuvaista. Tähän “lyhyeen” etsiskelyyn kului lähes neljä tuntia. Joistain tilastoista puuttuivat joidenkin osavaltioiden tiedot ja usein tieto oli jotain muuta kuin numeromuotoista. Lopuksi löysin mielestäni korreloivan parin; työttömät ja tapahtuneet itsemurhat vuonna 2008. Tosin heti kun tieto tulee korruptoituneesta kehitysmaasta ja maailman toiseksi väkirikkaimmasta valtiosta, voidaan asettaa kriittisiä kysymyksiä tiedon luotettavuudesta. Kuitenkin tieto on peräisin Intian viralliselta tilastokeskukselta, joten päätin tyytyä luottamaan tietoihin.

Tallensin löytämäni Intian kartan kansiooni ja avasin sen MapInfossa. Tehtäväni oli piirtää koko Intian kartta netistä tuodun pohjalta uudestaan, jotta siitä tulisi oma karttani. Siinä olikin hieman työtä, sillä Intiassa on osavaltioita 35 mukaan luettuna saaria ja muita pieniä osavaltioita. Näitä väkersin sitten silmät sokeaksi asti. Lopulta sainkin tulokseksi melkein Intiaa muistuttavan kuvion. Seuraavaksi liitin saamani tilastotiedot internetistä Exceliin CopyPaste- toiminnoilla ja muokkasin niitä Excelin ja MapInfon vaatimusten mukaisesti.

Tämän jälkeen avasin tallentamani Excel-version MapInfosta ja aloin siirtää vanhaa tietoa uuteen MapInfon tietokantaan. Tässä kohdassa tulikin stoppi vastaan. Kurssikerran tunnitkin loppuivat ja jäin naapuriluokkaan painimaan tietosiirron kanssa tuloksetta. Olin jo valmis luovuttamaan. Kuitenkin jostain kumman syystä sain päähänpiston seuraavana aamupäivänä mennä kokeilemaan josko sattuisi löytymään vapaita tietokoneita Artun opettamasta luokasta -ja löytyihän sieltä!Luovuttaminen ei auttanutkaan, vaan Arttu opasti kiltisti, mikä olikaan mennyt vikaan. Lopulta syyksi paljastui niinkin mitätön ja vähäpätöinen ongelma, että harmitti! Nimittäin uudessa tietokannassa, mihin tietoja tuli siirtää, oli osavaltioiden nimien edellä yksi välilyönti, jota vanhassa tietokannassa ei ollut. Tämän takia SQL Select- toiminto ei hyväksynyt käskytystä. Ainakin tämän jälkeen yritän muistaa tarkistaa pienimmätkin virheet aineistosta!

Tietojen siirron jälkeen teemakartan tekeminen olikin jo tuttua puuhaa. Huomasin ilokseni, että siihen ei tarvinnut aikaa enää entiseen malliin, vaan kartta oli valmis viidessä minuutissa. Seuraavassa onkin kuva tuotoksestani (Kuva 1).

Kuva1. Työttömät ja tapahtuneet itsemurhat osavaltioittain Intiassa vuonna 2008.

Jaoin kummatkin muuttujat kolmeen eri luokkaan, jotta kartan selkeys ja helppolukuisuus säilyisi. Luokittelutavaksi asetin luonnolliset luokkarajat, jotta kartasta tulisi edes vähän järkevän näköinen. Työttömyysluvut Intiassa ovat hieman eri luokkaa kuin täällä kotisuomessa. Tämä johtuu erityisesti maan kehitysmaisesta piirteestä. Väkeä on jo yli miljardi ja kaikille on mahdotonta löytää työtä, vaikka Intia onkin teollistuva ja kehittyvä valtio. Suurin työttömyys ryhmä 50-113 miljoonaa asuu suurimmaksi osaksi Pohjois- Intiassa sekä osittain myös Keski-Intiassa. Pohjois- Intia onkin Intian köyhintä aluetta, joten tämä selittää varmasti työttömien runsaslukuisuuden. Lisäksi West-Bengalin ja Maharashtran osavaltioiden jättikaupungit Kalkutta ja Mumbai lisäävät työttömien määrää. Näissä ongelma näkyy konkreettisimmin asumishökkeleissä, slummeissa.

Lähes koko muu Intia asettuu työttömien keskikastiin, mikä on 11- 50 miljoonaa ihmistä. Toisaalta aivan Pohjois- Intiassa, Jammu & Kashmirin alueella, Koillis-Intiassa Arunachal Pradeshin ja Nagalandin alueilla sekä Andamaanien ja Lakkadiivien saarilla työttömyys on Intian vähäisintä, 0-11miljoonaa työtöntä. Pohjoisen alueet ovat tunnettuja etenkin Pashmina-villasta ja muutenkin alueilla liikkuu rahaa tuottavia turisteja niin vuorikiipeilytarkoituksissa kuin muutenkin. Myös Andamaanien ja Lakkadiivien saaristot ovat kuuluisia turistien matkakohteita ja tuottavat näin rahaa asukkailleen. Turismi onkin alueille elintärkeä elinkeino.

Jos tarkastellaan taas itsemurhatilastoja, voidaan todeta muutamia seikkoja. Ensinnäkin itsemurhaluvut kuvaavat kolmea luokkaa: 15000, 7500 ja 1500. Eniten itsemurhia on tapahtunut West Bengalin osavaltiossa Koillis-Intiassa. Suuret itsemurhaluvut ovat myös Etelä- ja Keski-Intiassa. Jos vertaillaan itsemurhien ja työttömien määrää, voidaan niiden yhtenevyys helposti havaita. Usein työttömät ihmiset ovat huonossa tilanteessa jo ennestään köyhässä yhteisössä. He yrittävät saada rahaa elääkseen kerjäämällä ja varastamalla. Perhe saattaa myydä lapsensa bordelleihin, jotta he saisivat siitä rahaa elämiseen. Yhä useammat työttömät Intiassa sekaantuvat hämäriin bisneksiin, kuten huumekauppaan ja muuhun rikollisuuteen. Rikollisuus rehottaakin usein alueilla, eikä pimeällä ole turvallista liikkua. Kun tällainen on elämäntilanne, eikä edes elämän peruspilareita, kuten ruokaa ole saatavilla, ajaa se monet ihmiset tekemään mielestään parhaimman ratkaisun, itsemurhan. Esimerkiksi edellä mainitussa West- Bengalissa on eniten niin työttömiä kuin itsemurhiakin.

Lähes poikkeuksetta suurimmat itsemurhaluvut ovat osavaltioissa, joiden työttömyysluvut ovat keski-tai suurinta luokkaa. Toisaalta ne osavaltiot, joissa on vähiten työttömiä ovat poikkeuksetta tilastollisesti vähiten itsemurha-alttiita alueita. Näin ollen työttömät ja itsemurhat ovat riippuvuussuhteessa toisiinsa, eli ne korreloivat keskenään. Korrelaatiota voisi laskea tarkemmin korrelaatiokertoimella ja sen voisi havainnollistaa esimerkiksi diagrammina. Näin on Nora Fabritius tehnyt blogissaan liikennevammojen ja automäärän välisestä suhteesta.

Intian työttömät ja itsemurhat ovat siis toisistaan riippuvaisia ilmiöitä. Näihin ongelmiin olisi myös hallituksen syytä pureutua. Se toki on vaikeaa niin väkirikkaassa valtiossa, mutta mikäänhän ei ole mahdotonta! Intia on kuitenkin todella kaunis valtio, johon turistit joko ihastuvat tai vihastuvat. Kurssikerran tehtävä on siis vihdoin valmis ja blogini siinä samassa! Minusta tehtävä ei ollut erityisemmin vaikea, ellei tietojen siirrossa olisi tullut pientä seinää vastaan. Muutoin työskentely sujui ja työ oli mielekästä, kun sai työskennellä vielä mieleisensä valtionkin parissa.

Koko TVT3- kurssi on opettanut minulle paljon lisää niin MapInfon toiminnoista kuin yleensäkin kartoista, niiden tulkinnasta ja koostumuksesta. On ollut mahtavaa huomata oma kehitys ja se, miten on mahdottomasta tilanteesta noustu taas. Olen siis selvinnyt hengissä ja sitä vähiten olisin odottanut!

 

Lähteet:

1. Fabritius, N. TVT3-blogi, Finaali KK7- Liikenne Euroopassa, Korrelaatio liikennevammojen ja automäärien välissä, 29.02.2012, <https://blogs.helsinki.fi/norafabr/>

2. Government of India, Census of India, Administrative Atlas – 2011, 26.02.2012,<http://www.censusindia.gov.in/2011census/maps/administrative_maps/admmaps2011.html

3. Ministry of Statistics and Programme Implementation, Economic Classification of Population, Non workers in 2008, 26.02.2012,<http://mospi.nic.in/Mospi_New/upload/statistical_year_book_2011/SECTOR-1-INDIA%20AN%20OVERVIEW/CH-02-AREA%20AND%20POPULATION/Table%202.7.xls>

4. Ministry of Statistics and Programme Implementation, Incidence of suicides, Suicides in 2008, 26.02.2012, <http://mospi.nic.in/Mospi_New/upload/statistical_year_book_2011/SECTOR-6-MISCELLANEOUS%20SECTOR/CH-38%20ACCIDENT%20STATISTICS/Table-38.2.xls>

 

 

 

 

 

This entry was posted in Sekalaista. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *