GIS 4. Kurssikerta

Moi kaikki 😀

Kas niin, palaamme jÀlleen QGIS:n pariin. TÀllÀ kurssikerralla opettelimme kÀyttÀmÀÀn QGIS:ssÀ ensimmÀistÀ kertaa rasteriaineistoja. KÀvimme ensin tunnin alussa teoriaplÀjÀyksen piste- ja ruututietoaineistoista, joiden parissa puuhasimme alkuosan neljÀnnestÀ kurssikerrasta. Lopputunnista pÀÀsimme rasteriaineistojen kimppuun, ja teimme itseÀmme edesauttavaa työtÀ seuraavaa kurssikertaa varten.

EnsimmÀisessÀ tuntitehtÀvÀssÀ tutkailimme ruotsinkielisten osuutta pÀÀkaupunkiseudulla vuonna 2015. Rasteriaineistosta voi havaita, kuinka suurin osa ruotsinkielisistÀ ihmisistÀ painottuu Helsingin kantakaupungin alueelle, etenkin lÀhelle keskustaa. Nyt kun tuntitehtÀvÀÀ jÀlkikÀteen tarkastelee, olisi ollut hyvÀ lisÀtÀ valmiiseen tuotokseen alueiden hallintorajat. TÀmÀ olisi helpottanut tarkastelua. Muuten kartta on kyllÀ ihan hyvÀ.

Kuva 1. KK4:n tuntitehtÀvÀ 1. Ruotsinkielisten osuus pÀÀkaupunkiseudulla ilmaistuna 1 km x 1 km ruudukolla.

 

Kuten edellÀ vÀhÀn jo mainitsin, varsinaisen kurssikerran lopussa puuhasimme rasteriaineistojen parissa. Opettelimme lisÀilemÀÀn rasteriaineistoja QGIS:iin ja puuhasimme niiden parissa. Loimme rinnevalovarjostuksia ja muokkasimme rasteriaineistoa lisÀÀmÀllÀ siihen erilaisia kohteita. NeljÀnnen tuntikerran lopetimme seesteiseen klikkailemiseen Pornaisten alueella. MeidÀn tÀytyi piirtÀÀ aineistoon uudet tiet pohjakartan pÀÀlle, ja merkitÀ asuinrakennukset aluskartan pohjalta seuraavaa kurssikertaa varten. Viimeiset parikymmentÀ minuuttia tunnista menivÀtkin tÀtÀ tehdessÀ. TÀmÀ oli mukavan rauhallinen tunnin lopetus. Aivoton klikkaileminen semi-intensiivisen tunnin jÀlkeen on kivaa.

Huomasin, ettÀ Amanda Salmensuu oli suurentanut omassa tehtÀvÀssÀÀn taloja ilmaisevia pisteitÀ ja teitÀ, sekÀ muuttanut teiden vÀriÀ, jotta lopputulos olisi visuaalisesti tyydyttÀvÀmpi. TÀmÀ oli mielestÀni todella hyvÀ idea, minkÀ itsekin hÀikÀilemÀttömÀsti implementoin omaan Pornaisten rasterikarttaani.

Kuva 2. Valmis Pornainen KK5:tÀ varten. (aesthetic)

Seuraavaksi kotitehtÀvien pariin. KotitehtÀvÀnÀ meidÀn piti tehdÀ toinen ruutuaineistokartta. Rakensin oman uuden taulukkoni 500m x 500m ruudukosta. Tarkasteltavana vÀestöryhmÀnÀ toimi muut kuin suomen- tai ruotsinkieliset pÀÀkaupunkiseudun asukkaat. Valitsin pienemmÀn ruutukoon kuin tuntitehtÀvÀssÀ. NÀin valitsemani muuttuja erottuu kartalta vielÀ tarkemmin alueellisesti kuin aikaisemmin tekemÀssÀni taulukossa.

Kuva 3. Muunkielisten osuus pÀÀkaupunkiseudun asukkaista lukumÀÀrinÀ ilmaistuna 500m x 500m ruudukolla.

TehtĂ€vĂ€n tekemiseen mahtui aluksi vaikka mitĂ€ kommervenkkeja. Tein tehtĂ€vÀÀ ensin puoliksi ulkomuistista muistellen, puoliksi ohjeita seuraten ja myös osittain itse pĂ€hkĂ€ilemĂ€llĂ€. TĂ€mĂ€ sitten kostautui. Kun rupesin karsimaan aineistoa, jotta laskeminen olisi koneelle keveĂ€mpÀÀ, poistin pks_vaki -tietokannan tietoja attribuuttitaulukosta, enkĂ€ export-vaiheessa. Sitten tallensin vielĂ€ epĂ€huomiossa tĂ€mĂ€n möhlĂ€yksen. TĂ€mĂ€ johti siihen, ettĂ€ yritin aloittaa kartan tekoa varmaan nelisen kertaa alusta, ja sain aina tĂ€htitieteellisiĂ€ lukuja vastaukseksi.  Lopulta kuitenkin tajusin, mistĂ€ asia kiikasti, latasin pks_vaki – aineiston uudelleen, rakensin karttani uudelleen, ja pÀÀsin voittajana maaliin.

Valmiista aineistosta voi havaita, ettĂ€ muunkieliset ihmiset ovat klusteroituneet vĂ€kirikkaille alueille, sekĂ€ etenkin Espoon keskustaan sekĂ€ ItĂ€-Helsinkiin. NĂ€mĂ€ ovat asioita mitĂ€ itse nopeasti karttaa tulkitessani havaitsin. Huomasin, ettĂ€ Ville VĂ€isĂ€sellĂ€ oli tutkailtavana sama aineisto kuin minulla ja hĂ€n oli tehnyt havainnon myös siitĂ€, ettĂ€ muunkieliset ihmiset keskittyvĂ€t edellĂ€ mainittujen alueiden lisĂ€ksi raideyhteyksien ÀÀrelle. Oikein hieno havainto Ville! 🙂

TĂ€hĂ€n blogini loppuun haluan antaa myös Ilarille shoutoutin, hĂ€nen blogistaan löytyy oikein pohtivaa, tutkailevaa sekĂ€ laadukasta, informatiivista settiĂ€, mutta myös hauskaa hc meemeilyĂ€. Kannattaa kattoo nopee. 🙂 Tulipa vaikeasti muotoiltu lause. Sori siiit. 

NĂ€hÀÀ ens viikol 😀

LĂ€hteet:

Ville VÀisÀsen blogi, <https://blogs.helsinki.fi/villvais/>, Viitattu 19.2.2021

Ilari Leinon blogi, <https://blogs.helsinki.fi/ilarilei/>, Viitattu 19.2.2021

Amanda Salmensuun blogi, <https://blogs.helsinki.fi/salmeama/>, Viitattu 19.2.2021

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *