Toinen kurssikerta

Tällä kurssikerralla käytiin läpi QGIS:issä miten eri koordinaatistot ja projektiot voivat muokata kartan esiintyvyydestä erinäköisen ja tuottaa mittakaavavääristymiä. Luennolla opeteltiin karttojen tekoa, jossa käytetään erilaisia koordinaattijärjestelmiä. Tarkoituksena oli saada selville, että moninkertaisena esimerkiksi Mercatorin pinta on suhteessa TM35FIN:iin (kuva 1).

Kuva 1. Mercatorin projektio suhteessa TM35-projektioon

Tuotetusta kartasta voidaan huomata, että pinta-ala vääristymät voimistuvat mitä pohjoisemmaksi mennään. Lähellä napa-alueita vääristymä voi olla jopa 8-kertainen. Myös Sandra tuo omassa blogissaan esille, että mercatorin projektio ei sovellu Suomen projisointiin kartalla.

Qgis:sissä tehtäviä tehdessäni vastaani tuli myös muutama ongelma, mitkä hidastivat tehtävien tekemistä. Kun olin vaihtamassa käyttäämääni koordinaattijärjestelmää, koko kartta muuttui yksiväriseksi ja myös attribuuttitaulukosta poistui kaikki tiedot. En osannut tämän jälkeen enää korjata asiaa, joten tein kartan uudestaan. Onneksi se oli aika helppoa ja nopeaa.

Kuva 2. Mercatorin projektion vääristymä

Kuvassa kaksi voidaan huomata minkälaisen eron toisen projektion käyttäminen voi karttaan tehdä. Tämän vuoksi on tärkeää olla tarkkana siitä, että käyttää oikeaa koordinaattijärjestelmää.

Lähteet:

Kurssikerta 2-aineistot

Sandra Nyströmin blogi, toinen kurssikerta. Viitattu 8.2.2021 (https://blogs.helsinki.fi/nystroms/2021/02/01/toinen-kurssikerta/)

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *