Kolmas kurssikerta

Kolmannella kurssikerralla yhdistettiin QGIS:ssä tietoja ja tutkittiin miten tietoja voidaan havainnollistaa. Aineistona käytimme Afrikka-aineistoa ja tuotiin excelistä Qgisiin tietoja attribuuttitaulukkoon. Ensin piti yhdistää Afrikka mantereen kartalta löytyviä pieniä saarikohteita “Merge Features Attributes”-valikolla. Tämä tehtiin saarivaltiolle kuten Eritrealle ja Egyptille, jotta tietojen esittämisestä tulee helpompaa. “Dissolve”-valikolla saatiin yhdistettyä automaattisesti samaa maata olevat kohteet. Alussa attribuuttitaulukossa kohteita oli muistaakseni lähemmäs 170 ja lopussa vain noin 50 muuttujaa.

Afrikka-kartan attribuuttitaulukkoon lisäsimme kolme eri muuttujaa, jotka lisättiin karttaan havainnollistamaan, että onko muuttujilla esimerkiksi syy-seuraus suhdetta (kuva 1).

Kuva 1. Kartta konfliktien, timanttikaivosten ja ölynporausten sijoittumisesta Afrikassa

Kartasta voidaan päätellä, että muuttujilla ei välttämättä ainakaan kartan perusteella ole suoraa yhteyttä, mutta joissain paikoissa konflikeja esiintyy timanttikaivosten lähettyvillä.

Kurssikerran tehtävänä piti itsenäisesti tehdä koropleettikartta Suomen tulvaindeksistä ja järvisyysprosenteista (kuva 2). Olin jo melkein luovuttanut kartan teon suhteen, koska en edes tiennyt mistä pitäisi lähteä liikkeelle. Onneksi kurssikaverini Roosa osasi auttaa ja sain kartan valmiiksi. Hän on omassa blogissaan saanut hienon kartan samoista aineistoista aikaiseksi ja huomasin, että hän on myös kirjoittanut kartan legendaan järvisyysprosentit, joita minun kartalle en tajunnut kirjoittaa. Kartalla esiintyvistä järvisyysprosenttia esittävistä ympyröistä saa kuitenkin pääpirtein kuvan siitä, missä järvisyyttä on eniten ja missä vähiten. Tarkempia tietoja varten on hyvä idea kirjoittaa legendaan tarkat arvot.

Kuva 2. Valumaindeksi ja järvisyysprosentti Suomessa.

Karttaan valitsin vettä kuvaavan värin eli sinisen, niinkuin esimerkiksi myös Riku omassa kartassaan, joka on myös hyvin selittänyt miten valumaindeksi-kartta saatiin tehtyä ja minkälaisilla laskutoimituksilla.

Lähteet:

KK3-aineistot (5.2.2021)

Roosa Harmosen blogikirjoitus. Viittatu 10.2.201 (https://blogs.helsinki.fi/harmoroo/2021/02/03/kolmas-kurssikerta-konflikteja-ja-tulvaindekseja/)

Riku Hotin blogikirjoitus. Viitattu 10.2.2021

(https://rikuhotti.blogspot.com/2021/02/kurssikerta-afrikasta-allikkoon-taman.html)

 

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *