Vieraileva tähti & mikä on Puolassa yllättänyt

Moikka,

viimeisiä viikkoja viedään. Varasin lennon takaisin Suomeen 14.2. Haikeaa lähteä, Varsovasta on tullut uusi koti, mutta pakko täältä on joskus tulla kotiin:D Kaveritkin alkaa palata koteihinsa, ja mullakin alkaa olla jo hyvä fiilis lähteä. Vaihto on ollut tosi antoisa, ja oon tyytyväinen, että valitsin Varsovan kohteeksi.

Tentit on tehty ja läpäisty, mutta viralliset dokumentit vielä hoitamatta. Pitäisi olla piece of cake, hoidan asian ensi viikolla.


Varsova on osoittautunut mielestäni kivaksi kaupungiksi. Julkiset kulkevat hyvin (bussi, juna, ratikka, metro) ja ovat useimmiten täsmällisesti ajoissa, mikä yllätti. Lähdin Puolaan olettaen, että kaikessa ollaan hieman jäljessä Suomea, mikä osin pitää paikkaansa, mutta joissain asioissa Puolassa homma toimii jopa paremmin. Kaupunkipyörät ovat tästä hyvä esimerkki.

Varauduin myös siihen, ettei pankkikorttia hyväksyttäisi joka paikassa. Väärin. Kortti käy melkein missä vain, satunnaisia pubeja lukuun ottamatta. Myös busseissa on sisällä lippuautomaatti (kuskit eivät myy lippuja), joista saa lipukäteisellä tai kortilla maksaen. Ehkä tämä on osasyy siihen, miksi bussit ovat aina ajallaan.

En ole vege, mutta syön voimakkaasti kasvispainotteisesti ja harvoin lihaa. Varauduin, että täällä asia muuttuu, ja kasvisruokia ei ole paljoa tarjolla, mutta taas VÄÄRIN. Jokaisessa raflassa on kasvisruokia, ja Varsovassa on monia pelkän kasvisruoankin ravintoloita. Ravintolatarjonta on hyvä, puolalaiset eivät mausta ruokia voimakkaasti, mutta ruoka on oikeastaan aina ollut hyvää. Kasvipohjaiset jogurtit, maidot yms. ja nyhtökauran kaltaiset lihankorvikkeet eivät taas ole muodissa samalla tavalla kuin Suomessa. Kaupungilla saa hyvän aamiaisen todella edullisesti.

Rehellisesti sanottuna en selvittänyt Varsovasta mitään ennen tänne tuloa. Luulin, että 1000 km Helsinkiä etelämmässä olisi vähän lämpimämpi, mutta sää on ollut melkolailla samanlainen kuin Helsingissä, ilmankosteudesta johtuen vielä usein tuntunut kylmemmältä. Samoin ilmansaasteet olivat yllätys: joskus ihmisiä kehotetaan pysymään sisällä, koska ilma on niin huonolaatuista.

Kulttuurin harrastaminen on ollut todella edullista, mutta pettymys. Omasta mielestäni museot eivät ole kovin erinomaisia, vaikka muutama on ollut hyväkin. Olen käynyt Chopinin museossa, karikatyyrimuseossa, kansallismuseossa, Puolan juutalaisten museossa, modernin taiteen museossa ja Pawiakin vankilamuseossa. Pakopelihuoneissa olen käynyt muutaman kerran, ja ne ovat olleet hyviä. Niitä löytyy Varsovasta myös useita. Ollaan käyty myös muutamissa Warsaw Socialin järjestämissä tapahtumissa, tekemistä ja tapahtumia löytyy melkein jokaiselle päivälle.

Pidän Varsovasta, ja suosittelisin sitä ehdottomasti vaihtokohteeksi. Puola vaatii tietynlaisen asenteen, mutta kun ei ota asioita kovin vakavasti, Puolassa on todella hauskaa.

t. Saara

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *