Kurssikerta 4

Tällä kurssikerralla opettelimme, miten luodaan kartta-aineistolle ruudukko. Ruudukossa on hyvä vertailla erilaisia tilastoja, kuten ihmisten asumista. Tässä tehtävässä vertailimme pääkaupunkiseudulla asuvien ihmisten asuttamia ruutuja. Muodostimme itse ruudukon halutulle alueelle (pääkaupunkiseutu) ja sen jälkeen siihen yhdistettiin tieto pääkaupunkiseudun asutetuista rakennuksista. Kaikki muodostetut ruudut eivät ole asutettuja, joten aineistosta poistettiin ruudut, joissa ei asu ketään. Näin pystytään vertaamaan ruutuja ja paremmin toisiinsa.

Tein oman ruututietokarttani miesten prosentuualisesta väkiosuudesta pääkaupunkiseudulla, kuva 1.

Kuva 1. Miesten prosentuaalinen osuus pääkaupunkiseudulla.

Kartassa on mielestäni mielenkiintoista se, että miesten osuus on Helsingin kantakaupungissa alle 50 prosenttia. Myös eteläinen Espoo ja Helsingin itäinen rannikko on naisvaltaisempaa aluetta. Muualla aineistossa miesten osuus tuntuu olevan yli 50 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla on havaittavissa myös täysin asumattomia alueita, kuten Helsinki-Vantaan lentokentän luona sekä Espoossa Nuuksion alueella. Naisten enemmistöön kantakaupungissa voi vaikuttaa se, että asunnoissa asuu vanhuksia joista enemmistö on naisia, koska miehet kuolevat tilastollisesti naisia aikaisemmin.

Yhtenä harjoituksena oli myös korkeuskäyrien luominen rasteriaineistosta.

 

Kuva 2. Korkeuskäyrät Pornaisten alueella. Mustalla värillä peruskartaston korkeuskäyrät ja ruskealla rasteriaineiston korkeuskäyrät.

Kuvat yksi ja kaksi kuvaavat samaa aluetta, mutta jätin kuvasta kaksi taustakartan pois, jotta korkeuskäyrät olisi helpompi hahmottaa kuvasta. Kuvassa yksi on mielestäni paljon enemmän käyriä, kuin kuvassa kaksi. Minulle oli vaikeaa saada itse tehtyä korkeuskäyrät, mutta kun se onnistui, huomasin ettei se ollutkaan niin vaikeaa. Kuten Emilia Ihalainen toteaa blogissaan, peruskartassa olevat korkeuskäyrät ovat vähän epäselvemmät, koska peruskartan tarkoituksena on antaa yleiskuva alueesta.

Lähteet:

Emilia Ihalaisen blogi, luettu 19.02.2019. https://blogs.helsinki.fi/ihem/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *