Kurssikerta 6

 

Tällä kurssikerralla oli tarkoitus oppia erilaisten lähteiden käyttämistä ja niiden muokkaamista ennen siirtoa kartalle.

Kurssikerralla tehty harjoitus, jossa interpoloitiin meidän itse tuottamaa aineistoa oli yllättävä yksinkertainen ja sen tekeminen ei tuottanut vaikeuksia.

Itsenäisenä tehtävänä oli tehdä kolme karttaa hasardeista, jotka sopisivat opetukseen.

Kuva 1. Vuoden 1964 jälkeen purkautuneet tulivuoret.

Ensimmäinen karttani kuvaa vuoden 1964 jälkeen purkautuneita tulivuoria. Tulivuoret ja maanjäristykset liittyvät kiinteästi toisiinsa, joten valitsin aiheekseni sekä tulivuoret että maanjäristykset. Toisena karttana on 6.0-7.9 magnitudin maanjäristykset vuosina 2000-2009.  Kartoista on huomattavissa, että tulivuoret ja maanjäristykset esiintyvät samoilla alueilla, etenkin Tyynenmeren tulirenkaaksi kutsutulla alueella.

Kuva 2. Vuosina 2000-2009 tapahtuneet maanjäristykset voimakkuudeltaan 6.0-7.9 magnitudia.

 

 

Kuva 3. Vuosina 2000-2009 tapahtuneet yli kahdeksan magnitudin maanjäristykset.

Kolmas karttani kuvaa vuosina 2000-2009 tapahtuneita yli kahdeksan magnitudin maanjäristyksiä. Kuvissa kaksi ja kolme olevia karttoja vertailemalla voidaan huomata, että voimakkaampia maanjäristyksiä tapahtuu paljon harvemmin kuin pienempiä järistyksiä. Helsingin Yliopiston Seismologian laitoksen internet sivuilla on havainnollistava taulukko maanjäristysten esiintymisestä, jossa todetaan, että yli 8,0 magnitudin järistyksiä tapahtuu noin yksi vuodessa. 6,0-6,9 magnitudin järistyksiä tapahtuu noin 120 vuodessa ja 7,0-7,9 magnitudin järistyksiä 18. Se selittää eroa kuvien yksi ja kaksi kartoissa.

Vertailin omia maanjäristyksiä kuvaavia karttojani Elina Huhtisen tekemiin maanjäristyskarttoihin. Vaikka vuodet, joilta analyysiä oli tehty olivat aivan erilaiset, on silti havaittavissa samoilla alueilla tapahtuvan paljon maanjäristyksiä. Tämä saa miettimään, kuinka onnellisessa asemassa olemme Suomessa maanjäristysten suhteen.

Lähteet:

https://catalog.data.gov/dataset/global-volcano-locations-database, luettu 22.2.2019

http://www.seismo.helsinki.fi/fi/maanjtietoa/perustietoa/magnitudi.html, luettu 22.2.2019

https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/, luettu 22.2.2019

E. Huhtisen blogi https://blogs.helsinki.fi/huhelina/, luettu 22.2.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *