Henrikistä tohtori!

Henrikki Tenkanen väitteli perjantaina 17.11.2017 tohtoriksi parhaalla mahdollisella arvosanalla työstään!

Henrikin työ “Capturing time in space: Dynamic analysis of accessibility and mobility to support spatial planning with open data and tools” keskittyy tarkastelemaan ajan vaikutusta saavutettavuuteen. Väitöksessä tarkasteltiin saavutettavuutta eri tyyppisillä alueilla niin Helsingissä ja Tallinnassa kuin Perussa ja Etelä-Afrikan kansallispuistoissakin.

Työn keskeinen pyrkimys oli käsitellä saavutettavuuden eri komponentteja, ihmisiä, palveluita ja liikenneverkkoa yhdessä ja dynaamisesti, huomioiden vuorokauden ajasta johtuvia muutoksia kunkin komponentin suhteen. Nykymenetelmin näitä ajallisia muutoksia kyetään mallintamaan jokaisen komponentin osalta yhdessä ja erikseen ja näkemään niiden vaikutus saavutettavuuteen.

Toinen ydinteema työssä oli nostaa esille, että saavutettavuustutkimuksessa on tärkeää huomioida ne kulkumuodot, jotka kullakin alueella ovat oikeasti käytössä. Esimerkiksi Helsingissä autoilun lisäksi täytyy siis tarkastella saavutettavuutta myös joukkoliikenteellä, pyöräillen ja kävellen, koska erot saattavat olla hyvinkin suuria.

Myös uudenlaisten aineistojen hyödyntäminen oli tärkeässä osassa väitöksessä. Työ yhdistää avoimesti saatavilla olevia liikenneverkkoa kuvaavia aineistoja ihmisten sijaintia kuvaaviin aineistoihin, kuten matkapuhelindataan ja sosiaalisen median kerryttämiin aineistoihin.

Koska analyysitavoista on hyötyä myös kaupunkisuunnittelussa, tutkimusryhmämme on pyrkinyt jakamaan kehittämämme työkalut ja tutkimuksen tuloksena syntyvät laskennalliset aineistot myös muiden käyttöön. Siispä myös Henrikin väitöstyössä kehittämät aineistot ja työkalut ovat pääosin avoimesti saatavilla (lisätietoa saat väitöskirjan sivuilta).

Väitöskirja on saatavilla täältä!

ONNEA HENRIKKI!