Viikko 7: Loppuhuipennus

Viimeistä viedään

Nyt on viimeisen blogipostauksen aika, sillä kurssimme on tullut päätökseen.

Viimeisen kurssikerran tavoitteena oli näyttää omat taitonsa ja tehdä itse valitsemasta aiheesta jonkinlainen kartta. Tarkoituksena oli siis hankkia itse käytettävä data ja muokata se käyttökelpoiseksi ja sitten tehdä siitä jonkinlainen karttaesitys. Minulle tehtävä kuulosti aluksi hankalalta osin siksi, etten tiennyt mistä aiheesta haluaisin kartan tehdä saatikka mistä löytäisin sopivat aineistot haluamaani aiheeseen. Vaihdoin aihettani varmaan viisi kertaa ennen kuin päädyin lopulliseen aiheeseen. 😀 Sallakin toteaa kurssiblogissaan samankaltaisesta haasteesta keksiä kartan aihe:

“Tämän päivän neljästä tunnista kampuksella rehellisesti sanottuna melkein puolet meni siihen, kun tutkin erilaisia aineistoja ja kokeilin erilaisia pohjakarttoja. Eihän se kartta siinä oikein edistynyt, mutta tulipahan taas tutustuneeksi erilaisiin lähteisiin ja pohjakarttoihin!” – Salla Kärkkäinen, 2022

Pirkanmaan työttömyys ja tulomuutto

Päädyin kuvaamaan kartalle Pirkanmaan maakuntaa ja siellä esiintyvää työttömyyttä sekä kuntien tulomuuttoprosenttia (kuva 1). Ajattelin, että olisi kiinnostavaa tarkastella entistä asuinmaakuntaa ja sen tietoja kartalla.

Kuva 1. Pirkanmaan työttömyys (%) ja tulomuuttoprosentti vuonna 2020.

Karttaa tarkastellessa voidaan huomata, että työttömyysprosentti on suurin Tampereella, Orivedellä, Mänttä-Vilppulassa, Valkeakoskella sekä Urjalassa. Itse hämmästyin hetkeksi Tampereen työttömyysprosenttia, kunnes tajusin sen johtuvan siitä, että kaupungissa on paljon opiskelijoita, joka nostaa työttömyysprosenttia. Muut kunnat olivat melko selkeitä, sillä moni paikoista on asukasmäärältään pieniä ja työpaikkojen määrä on pienentynyt.

Tulomuuttoprosentista erottuu selkeimmin Tampere, Pirkanmaan suurin kaupunki. Tampere on vetovoimainen kaupunki eikä siis yllätä, että sen tulomuuttoprosentti on suurin kaikista kunnista. Tässä aineistossa oli se huono puoli, ettei kaikista kunnista tulomuuttoprosenttia ollut saatavilla, joka hieman ehkä vinouttaa karttaa. Kuitenkin näistä kunnista, joista tieto on, voidaan tehdä huomio, että Tampereen isot kehyskunnat kuten Nokia, Pirkkala ja Kangasala vetävät myös suhteellisen paljon ihmisiä. Tämä johtunee siitä, että halutaan muuttaa lähelle suurta kaupunkia, muttei kuitenkaan kyseiseen kaupunkiin.

Kartta onnistui mielestäni hyvin ja se on informatiivinen. Se ei ehkä ole monimutkaisin mahdollinen kartta, mutta sen tekeminen onnistuneesti teki minut hyvinkin onnelliseksi siitä, että ehkä sittenkin osaan tehdä jotain itsenäisesti! Haluaisin ehkä tehdä vielä toisenkin samantyylisen kartan, mutta katsotaan saanko sen tehtyä ennen palautusta.

Mitä kurssista jäi käteen?

Mitäkö? Aika paljonkin. Esimerkiksi suuri määrä uusia taitoja ja tietämystä paikkatiedosta ja sen käytöstä. Opin myös suhteellisen hyvin käyttämään QGIS-ohjelmistoa, vaikka sen käytössä olikin aluksi hankaluuksia. Koen myös saaneeni pienen kipinän oppia vielä lisää ja ymmärtää vielä paremmin geoinformatiikan ihmeellistä maailmaa. Antoisinta kurssissa oli kyllä se, että meillä mantsalla on hyvä tekemisen meininki ja kannustamme toisiamme kurssin tehtävissä. Olen iloinen siitä, että aina on saanut apua, kun sitä on tarvinnut ja tehtävien teko ylipäätään kavereiden kanssa on ollut mahtavaa! <3 Nyt kuitenkin kiitän kurssista ja suuntaan kohti uusia haasteita!

 

Lähteet:

Kärkkäinen S. (2022) Viikko 7: Grändi Finaale, Sallan kurssiblogi -blogi (luettu 4.3.2022). Saatavilla: https://blogs.helsinki.fi/karkkais/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *