Ukraina/Ukraine ja zhy eiku zhzhyz eiku zchyzh eiku äh.

Haluan, en halua, pystyn, en pysty..

Kurssikerran suurimpana vaikeutena oli ehdottomasti päätöksen tekeminen. Päätös siitä mitä haluaa kartalla esittää, mitä tietoa ja ennenkaikkea MISTÄ. Luin perinteisesti viikonloppu-Hesariani ja pyörittelin erilaisia mielenkiintoisia ajatuksia mielessäni, kaikki kiinnostaisi, ja mikään ei kiinnosta – jos et tiedä tunnetta, ole onnellinen.

Olin pyöritellyt ajatuksia niin läheltä kuin kaukaa, päätin hylätä monta varmasti hyvää ajatusta ihan vain siksi, että armas kotimaa on jo ruodittu tehtävissä, eikä Afrikkakaan ole täysin huomiotta jäänyt. Mielenkiintoni kohdistui ensin niin Korean suuntaan kuin Venäjällekin, mutta lukemattomien ja taas lukemattomien silmäpusseja kasvattavien hetkien jälkeen ihmeellisen interinetsin parissa totesin että ei helluntai, eihän näistä mitään tietoa ole esitettävänä! Ja mikäs muu se sitten oli aiheissa ollut? Tietenkin Ukraina. Ukrainassa mielenkiintoista on suhde Venäjään, varsinkin huomioiden Krimin niemimaa; tietämättömille paikkaa voisi kutsua Ukrainan Ahvenanmaaksi.

Ja nyt jo kaduttaa omalla tavallaan, väännän ja käännän karttaesityksiä ja yritän parhaani mukaan etsiä äärettömän mielenkiintoista dataa Ukrainasta ja samalla hetkellä paikanpäällä ihan oikeasti alkaa tapahtumaan – kunnolla. No, tulipa valittua mediaseksikäs aihe, enemmän sattumalta kuin tahallaan. Kuuminta hottia Ukrainasta tuli vasta kurssikerran aloituksen jälkeen. Mutta koska kuumin hotti on parasta ikinä, niin tässä sitä sitten on: poliittista ja etnistä palaa Ukrainasta maalattuna karttaesityksiin.

missä ollaan kartta

Ukraina kartalla

Natiivit vastaan etniset ryhmät

Tällä hetkellä Ukrainassa kiehuu ja kuohuu, saattaapi olla että myös rajat pienenevät. Kiistoja selvittänee osaltaan Ukrainan selkeä jakautuminen länsi – itä akselilla (tai etelä/pohjoinen, koillinen/lounas) enemmän kansallismielisten ja venäjämielisten (ja äidinkielenään puhuvien) kesken. Koska kiehunnan aihepiiriä läheltä liippaavaa dataa oli saatavilla, tarkastelen ensimmäisessä kartassa sekä eri osa-alueiden etnisyysprosentteja että vuoden 2007 parlamentinvaalien äänestetyintä puoluetta (Wikipedia a.).

eka VALMIS vaalit

Alueet joilla venäläistaustaisia asukkaita on enemmistö, on äänestetyin puolue ollut useimmissa Party of regions, joka mm. puolustaa etnisten venäläisten oikeuksia Ukrainassa (Wikipedia b.). Alueet joissa enemmistö on natiiveja ukrainalaisia, oli äänesetyin puolue Yulia Tymochenko Bloc.

Luottamus, rikos ja varattomuus

Tarkastelipa Ukrainaa lähes millaisten muuttujien tahansa kautta, vaikuttaisi siltä, että jonkinasteinen itä-länsi -jakauma on aina läsnä. Tarkastelin myös Kurssiblogi//Darian karttoja sattumalta myös Ukrainaa koskien, ja huomasin muun muassa työttömyysprosentin käyttäytyvän samalla tavalla; työttömyyttä esiintyy enemmän läntisessä (ja pohjoisessa) osassa Ukrainaa ja vähemmän itäisessä osassa. Olisi ollut mielenkiintoista esittää omalla kartalla myös tuo työttömyysprosentti ja verrata sitä muihin kartoillani oleviin muuttujiin, mutta mielenkiintoista tästä tuli toki näinkin!

VALMIS_luottamus ja rikollisuus

Rikkollisuusaste vaikuttaa myös hyvin jakautuneelta. Erikoisena huomiona se, että jos rikollisuusastetta vertaa Kurssiblogi//Darian karttaan työttömyydestä, ovat alueet joilla työttömiä on enemmän itseasiassa pienemmällä rikollisuusasteella varustettuja.

Tästä kartasta kuitenkin sananen; mitä suurempi luotto asukkailla on paikallishallintoon ja paikallisviranomaisiin, sitä pienempi rikollisuusaste vaikuttaisi olevan. Luotto hallitukseen on kaikilla alueilla kohtalaisen vähäinen.

Valmis_luotto pressaan ja tulot

Seuraava jakautunut kartta käsittelee vähätuloisten jakautumista sekä luottoa hallintoon. Länsiosassa Ukrainaa kuukausipalkaksi keskimäärin alle elintason vaativan määrän tienaa huomattavasti suurempi osa kuin itäosissa maata. Merkitsevästi huonotuloisempia on huomattavasti vähemmän maan länsiosissa. Luottamus paikallisviranomaisiin ei siis valitettavasti näytä tuovan hyväpalkkaisia töitä, ja parempipalkkaiset työläiset luottavat keskimäärin vähemmän paikallisviranomaisiin.

Valmis_rikos ja vähemmän

Kaiken kaikkiaan jakautuneisuus kahden jo edellä tarkastellun teeman tiimoilta; rikollisuusaste sekä huonotuloisten jakautuminen. Itä-länsi -jako alkaa olla jo itsestään selvä ja muutaman kerran liikaakin toisteltu, mutta myös tosiseikka. Vaikuttaisi siltä, että Ukrainan jakaa natiivien ja venäläisten välinen muuri, jonka jakaa keskellä maata kulkeva vaihettumisvyöhyke. Itäpuolella, jossa venäläiset ovat enemmistö, on rikollisuusaste korkeampi, mutta toisaalta palkkatulot tippuvat vain harvalla huolestuttavan alas.

Ukrainan kaivosteollisuus painottuu itäisen Ukrainan alueelle (Wikipedia c), johon myös kaupungit ovat rakentuneet. Kaupunkien väestömäärät ovat suuria, joten myös rikollisuusaste voi osittain selittyä tällä.

Ukrainan tilanne on tällä hetkellä kuumaakin kuumempi, otsikoissa lienee eniten toki Krimin kysymys, mutta jos tilannetta katsoo tarkemmin, en ihmettelisi vaikka Venäjän intressit Ukrainan parempituloisille kaivosalueille kasvaisivat myös. Valtaosa väestöstä näillä alueilla on jo venäjänkielisiä, joten jos ei minkään muun varjolla uutta kansanäänestystä saada aikaan, niin vähintään venäläisten liittäminen Venäjään voisi sellaisena toimia. Putinhan on kuitenkin niin kova jätkä, että jopa kuolleet häntä äänestää. Ainakin noin suunnilleen. Tietenkin toivon että rakas naapurimaa jättäisi kukkoilut vähälle ja politiikka sujuisi suuremmitta ongelmitta.

Post scriptum

Vaikeinta oli päättää aihe. Seuraavaksi vaikeinta oli löytää tarvittava data ja vääntää datasta löytyvät paikannimet samankaltaisiksi, jotta Map Infokin ne ymmärtää. Ja kolmanneksi vaikeinta oli saada viimeinen tehtävä tehtyä. Ja jättää kaikki epäolennainen pois… 17 tehdystä kartasta 5 jäi- ja nyt nekään eivät näytä hyvälle. Lisäksi poden huonoa omaa tuntoa. En yleisesti toivo pahaa kenellekään, enkä myöskään tahtoisi pahoittaa kenenkään mieltä tahallaan. Yritin ja yritin jättää niin suurimmat arvostelunikin kuin nenäkkyytenikin tästä kirjoituksesta pois; kuuman aiheen valitseminen voi tarkoittaa myös monen herkille varpaille astumista. Tämä ei siis ole tavoitteeni.

Kolmannen maailmansodan alkua odottaen

Sara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *