Viikko 5: Bufferointia!

Viides kurssikerta erosi edellisistä siten, että emme tällä kertaa tuottaneet karttaesitystä, vaan tutustuimme MapInfon eri ominaisuuksiin itsenäisesti. Pakko sanoa, että meinasi loppua usko moneen kertaan ja sain vain muutaman tehtävän tehtyä tunnilla. Myöhemmin vietinkin monta tuntia Kumpulan iltahämärässa klikkailemassa tehtäviä valmiiksi. Jotkut vastauksista ovat pienoista hakuammuntaa, mutta toivottavasti suurin osa on ainakin lähellä oikeaa vastausta… Tein viidennen kurssikerran jutut viimeisenä, jonka takia kyseinen postaus on blogissani viimeisenä. Tulipahan ainakin vietettyä paljon aikaa MapInfon kanssa ja taas osaan käyttää kyseistä ohjelmaa vähän paremmin. Kyllä musta vielä joskus tulee paikkatieto-ohjelmaekspertti…

Pari ensimmäistä tehtävää olivat suhteellisen yksinkertaisia; ideana oli bufferoinnin avulla laskea, kuinka monta ihmistä asuu Malmin pahimmalla melualueella, eli yhden ja kahden kilometrin säteellä. Kyseessä oli siis todella ajankohtainen tehtävä! Piirsin ensin lentokentän kiitoradat, jonka jälkeen loin bufferit ensin yhden ja sitten kahden kilometrin säteellä. Asukasmääriksi sain 8756 (1km säteellä) ja 57455 (2km säteellä). Meluhaitoista kärsivät siis lukuisat ihmiset, mutta Helsingin uudessa yleiskaavaehdotuksessa Malmin lentokenttä on kaavoitettu asuntokäyttöön, joten melusaaste ei tule olemaan ongelma enää kauaa. Helsingin Sanomien uutisen mukaan kansalaisaloitteen lentoaseman säilyttämiseksi sen kulttuurihistoriallisen arvon johdosta allekirjoitti 13 197 kuntalaista, mutta aloite hylättiin ja alueelle tullaan rakentamaan asuintaloja (hs.fi/kaupunki/art-2000002893721.html).

Seuraavat kysymykset olivat samantyyppisiä – tehtävänä oli selvittää bufferoinnin avulla Helsinki-Vantaan lentoasemaan liittyviä meluhaittoja. Vastaukseksi kysymykseen “Kuinka monta ihmistä asuu 2km säteellä kentän kiitoradoista?” sain vastaukseksi 11 314. Laskujeni mukaan vähintään 55db meluasteesta kärsii 11 913 ihmistä ja vähintään 65db melualueella asuu 356 henkilöä. Seuraavaksi piti selvittaää lentomelu, jos koneet laskeutuisivat Tikkurilasta päin kaakko-luodesuunnassa. Piirsin kiitoradan jatkeeksi 6,5km pituisen viiva ja bufferoin sen 500m säteellä, jolloin sain vastaukseksi 12 532. Eli lentomelun alueella asuu kyseinen määrä henkilöitä. Seuraavaksi oli vuorossa edelleen samantyyppinen tehtävä, joak kuitenkin liittyi saavutettavuuteen eikä meluhaittoihin. Puskurointi onkin varmasti hyvin hyödyllinen työkalu esimerkiksi kaavoituksessa, kun päätetään erilaisten toimintojen sijainneista. MapInfon avulla voidaan melko yksinkertaisesti tehdä saavutettavuusanalyyseja. Vastaukseksi kysymykseen “Kuinka monta henkilöä asuu 500m säteellä juna-asemasta?” sain 84 343, joka on n. 17% kaikista alueen asukkaista. Laskujeni mukaan työikäisiä (15-64v) on 52%. Vertailin vastaustani muiden blogilaisten vastauksiin ja tulin siihen tulokseen, että oma laskuni on väärin – olen mahdollisesti jättänyt joitain ikäluokkia pois laskuista tai muuten vaan sekoillut ja klikkaillut mitä sattuu…

Taajamiin liittyen tuotimme seuraavanlaista tietoa:               “Kuinka monta prosenttia alueen asukkaista asuu taajamissa?”(vastaus: 96%), “Kuinka monta prosenttia kouluikäisistä asuu taajamien ulkopuolella?” (vastaus: n.4%)  ja “Kuinka monella alueella ulkomaalaisia on >10%,>20% ja >30%?” (vastaus: 40, 10, 6).

Kurssikerta oli todellinen testi jo opittujen juttujen soveltamistaidoista. Kurssikerta oli siitä hyödyllinen, että opin lisää MapInfon käyttömahdollisuuksista ja voin nähdä, että ohjelmasta on paljon käytännön  hyötyä monilla maantieteen (ja muidenkin tieteenalojen) osa-alueilla. Huolenaiheeni on se, että en tiedä tuleeko meillä enää tänä keväänä olemaan kursseja, joissa käytämme MapInfoa. Jos en jatka aktiivisesti ohjelman käyttämistä, unohdan varmasti hyvin pian miten yksinkertaisimmatkin toiminnot toimivat. Itse asiassa jopa viikon tauko kurssikertojemme välillä on joskus osoittautunut liian pitkäksi tauoksi, joten täytyy kai ottaa luokat A111 ja A112 aktiivisempaan käyttöön :D.

Lähteet:

Malmin lentokenttä ei pelastu – kaupunginvaltuusto päätti, ettei kuntalaisaloite aiheuta toimenpiteitä. 20.3.2017 <hs.fi/kaupunki/art-2000002893721.html>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *