Ukrainan sota – Sasha ry:n kannanotto

Yleensä Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen opiskeleminen on innostavaa ja antoisaa. Alueiden asiantuntemuksen kehittäminen tuo yhteen samanhenkisiä ihmisiä ja kokemus alueen tuntemuksen tärkeydestä on jaettu. Viime päivinä alamme tuntemuksen tarve on kuitenkin johtunut Ukrainan sodan laajenemisesta maanlaajuiseksi katastrofiksi ja vielä paljon sitäkin laajemmin tragediaksi, jonka vaikutukset yksilöihin, yhteisöihin ja yhteiskuntiin näkyvät vielä vuosikymmenten päästä.
.
Tiedonintressi ja analyyttisyys ovat saaneet tehdä tietä surulle ja huolelle ystävien ja tuttujen, osalla perheenjäsenten puolesta.
.
Vaikka nyt meistä monista tuntuu siltä, etteivät sanat riitä sydäntäsärkevän tilanteen ja kärsimyksen kuvaamiseen, on erittäin hyvä, että viime päivien tapahtumiin johtanut kehityskulku ei jää selittämättömäksi. Aleksanteri-instituutin tutkimus ja sen tuottama opetus ovat ensisijaisen tärkeitä sodan hahmottamiseksi tässä ja nyt ja silloinkin, kun yritetään ymmärtää, miten näin ei enää pääsisi käymään.
.
Tällä hetkellä tärkeintä on kuitenkin inhimillisen kärsimyksen helpottaminen käytössä olevilla keinoilla. Jos voit, lahjoita esimerkiksi UNICEF:n hätäapukeräykseen Ukrainan lapsille unicef.fi/ukraina, tai YK:n pakolaisjärjestön hätäapukeräykseen https://donate.unhcr.org/int/en/ukraine-emergency. Jos voit, hakeudu vapaaehtoiseksi auttamaan pakolaisia, joita Suomeenkin voi lähiaikoina tulla suuria määriä. Suomen Pakolaisapu – Finnish Refugee Council ja Suomen Punainen Risti mitä luultavimmin tulevat tarjoamaan tähän kanavat. Jos voit, tee kaikkesi, ettei tilanteen varjolla sallittaisi vihaa vähemmistöjä kohtaan. Jos voit, valitse rauha ja kanssakäyminen ystävänä, jolloin saatat rakentaa jotain säilyttämisen arvoista. Lopuksi sille, joka valitsi kaikkea muuta:
.
Никакие политические амбиции и никакой показ военного потенциала не могут оправдать эту трагедию, этих жертв, этого горя. В. В. П., вас осуждает всё международное сообщество за то, что вы натворили. Говорят, что боятся – значит уважают, но уважения основанное в современном мире на военных действиях далеко не дойдёт. Если вы хотите, чтоб вас уважали – не заставляйте никого опасаться.
.
[venäjäksi, Vladimir Putinille: Mikään määrä sotilaallista uskottavuutta kansainvälisen yhteisön silmissä ei voisi riittää perusteluksi tälle hävitykselle ja kärsimykselle. Venäjäksi sanotaan, että “jos pelkäävät, kunnioittavat”, mutta kunnioitus tällä perustalla ei kanna pitkälle. Jotta kunnioittaisimme, älä laita pelkäämään.]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *