Geoinformatiikan menetelmät 1, ensimmäinen luento

Geoinformatiikan menetelmät 1 -kurssin ensimmäisellä kerralla tutustuimme QGIS-paikkatieto-ohjelmistoon. Ohjelmisto oli ainakin minulle, ja todennäköisesti muillekin, täysin uusi tuttavuus.

Kuva 1. Valtioiden osuus typen kokonaispäästöistä Itämerellä.

Harjoittelimme QGIS:in peruskäyttöä tekemällä kartan typen kokonaispäästöistä Itämerellä. Itselläni kartta jäi visuaalisesti todella huonoksi ja varsinkin värien osalta kartta onkin suorastaan järkyttävä.  Pääasia tulee kuitenkin  kartasta ilmi, mikä on tärkeintä.

Kartasta käy synkän värinsä vuoksi selvästi ilmi suurin saastuttajamaa,  joka on Puola. Syitä Puolan suurille typpipäästöille on hyvin paljon, ja Iina Rusanen blogissaan pohtii hyvin näitä syitä. Muun muassa Puolan suuri väkiluku ja maatalous aiheuttavat paljon typpipäästöjä.

 

Kuva 2. Työttömyys-% Suomen eri kunnissa.

Kurssikerran jälkeen päästiin harjoittelemaan QGISin käyttöä myös kotona. Itse tein kartan Suomen kuntien työttömyysprosenteista ja ainakin kartta on siistimpi kuin aikaisemmin kurssikerralla tehty kartta, vaikkakin esimerkiksi pohjoisnuoli jäi hieman hassusti. Onneksi kurssia on vielä jäljellä ja harjoitus tekee mestarin!

Lähteet:

Iina Rusasen blogi, QGIS tutuksi https://blogs.helsinki.fi/iinarusa/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *