Geoinformatiikan menetelmät 1, viimeinen kurssikerta

Viimeisellä eli seitsemännellä kurssikerralla pääsimme (tai jouduimme..) itse etsimään aineistot tuottamiimme karttoihin. Jo pelkän aiheen valitseminen oli vaikeaa, sillä on olemassa niin paljon mielenkiintoisia aiheita, joista voisi itse väsätä karttoja. Vaikean valinnan jälkeen oli vuorossa aineiston etsiminen, joka meinasi tuottaa melkoisen monille harmaita hiuksia.

Kuva 1. Lentokenttien ja yli 5 miljoonan asukkaan kaupunkien sijoittuminen.

Ilmailun olessa lähellä sydäntäni valitsin aiheekseni lentokenttien ja yli 5 miljoonan asukkaan kaupunkien sijoittumisen maailmassa. Harmikseni (toimivan) ilmailuaiheisen aineiston löytäminen (ilmaiseksi) oli hieman hankalaa, mutta pienen taistelun jälkeen löysin edes jotain.

Toimivan aineiston löydyttyä itse kartan tekeminen sujui jo kivuttomasti ja oli jopa kivaa. Lisäksi QGIS totteli tällä kertaa minua hyvin. Kaikenkaikkiaan olen teokseeni melkoisen tyytyväinen, vaikka ainahan jälkeenpäin löytääkin parennettavaa.

Kartasta nähdään, että hieman yllättäen lentokenttien määrä ei ole suurin Aasiassa, missä näyttäisi olevan kuitenkin paljon suuria kaupunkeja. Eniten lentokenttiä löytyy Länsi-Euroopasta, missä kuitenkin välimatkat suurimpien kaupunkien välillä eivät ole niin suuria, etteikö muutenkin kuin lentäen olisi mielekästä liikkua. Toisaalta Länsi-Eurooppa on tärkeä lentoliikenteen solmukohta, joten on ymmärrettävää että myös lentokenttiä on alueella silloin paljon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *