L’Illustration: journal universel

Suurlähettiläs Erik Heinrichs on lahjoittanut Kansalliskirjastolle useita vuosikertoja ranskalaista L’Illustration:journal universel kuvalehteä. Lehteä julkaistiin vuosina 1843-1944 ja se oli yksi ensimmäisiä kuvitettuja viikkolehtiä Euroopassa. Uranuurtajiin se kuului myös valokuvien käytössä; ensimmäinen mustavalkovalokuva julkaistiin lehdessä vuonna 1891 ja ensimmäinen värivalokuva jo vuonna 1907. Lehden merkitystä Ranskassa kuvaa sen painosmäärä, joka oli parhaimmillaan 650 000 (1929).

L-ILLUSTRATION-1914

Toisen maailmansodan aikana sen päätoimittaja Jacques de Lesdain ryhtyi miehittäjän kollaboraattoriksi ja lehdestä muodostui saksalaisen propagannan levittäjä. L’Illustration lakkautettiinkin Pariisin vapauttamisen yhteydessä 1944.

Lahjoituksessa on mukana myös useita numeroita vuosilta 1939 ja 1940, jotka käsittelevät Suomen Talvisotaa. Lehdellä oli oma kirjeenvaihtaja Suomessa sodan ajan.

l'ill2_2

L’Illustration:journal universel– lehteä voi tilata lukusalilainaksi HELKA-tietokannan kautta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *