Luovuttamista, epätoivoa ja onnistumista!

Myönnän, että saan energiaa uusista aluista. Innostun. Näen mahdollisuuksia, mutta välillä todellisuus saattaa hiukan hämärtyä. Ensimmäisellä GIS tunnilla taisi käydä näin. Erityisesti todellisuuden hämärtymisen suhteen. Onneksi tammikuu toi loppuaan kohti realismin myös minun elämääni.

Koska tunnista on vierähtänyt jo noin kuukauden verran, myönnän myös, etten ihan kaikkea muista, mutta voin sitäkin kirkkaammin kuvailla kaikki oppimiseni vaiheet myöhemmältä ajalta tämän kertaisen tehtävän parissa. Niitähän riittää. Erityisen kirkkaasti muistan kuitenkin sen, että Arttu poistui kesken tunnin. Oli kuulemma joku kokous… No, se kuitenkin toimi minulle selkeänä hetkenä jolloin ymmärsin, että osaan todellakin tehdä tehtäviä vain, ja ainoastaan, seuraamalla apinana perässä. Kun tuli aika kyetä lukemaan ohjeita ja tekemään sen pohjalta itsenäisesti, se nyt vaan ei enää onnistunut. Totaalinen hermoromahdus. Tähän toki liittyy vahvasti keskittymishäiriöni, mutta palataan siihen toisella kertaa.

Yritin palata tehtävän pariin jo heti noin viikon päästä, kun pöly oli hiukan laskeutunut. Turhautumiseni oli kuitenkin aivan yhtä käsin kosketeltava. Luin ohjeita ja seurasin niitä kohta kohdalta. Silti mikään ei onnistunut. Sain laskettua Suomen kunnille pinta – alat Lambertin projektioon, mutta mistään hinnasta QGIS ei suostunut laskemaan minulle pinta – aloja samoille kunnille käyttäessäni Mercatorin projektiota. Yritin. Ihan oikeasti. Mutta luovutin.

Yhtäkkiä viime viikolla huomasin, että periodihan alkaa vetelemään ihan viimeisiään. Miten tässä näin kävi? Siksi tässä näin kävi, koska tämä oli minulle todella vaikeaa. Ja koska näytän olevan luovuttaja. Mutta päätin, että jotain on tehtävä ja sovin Aadan kanssa QGIS treffit. Hän lupasi minua auttaa, tähän kohtaan jotain tuhat sydäntä, ja ajattelimme, että yhdessä tsemppaamme toisiamme ennennäkemättömiin suorituksiin. Eli palautamme myöhässä olevia tehtäviämme.

Aloitin siis tänään siitä mihin jäin. Eli aloitin alusta. Tällä kertaa sain tallennettua sekä Lambertin projektion pinta – alat, että Mercatorin projektion pinta – alat. Ohjeita seuraten osasin myös tehdä laskukaavan, jolla vertailin pinta – alojen prosentuaalista eroa näiden kahden projektion välillä. Tässä kohtaa tekemiseni tyssäsi tällä kertaa. Pinta – alat ovat lähes samat. Eihän se ole mahdollista! Kartat ovat aivan erinäköiset, Mercatorissa sille tyypilliseen tapaan pohjoinen on huomattavasti suurempi pinta – alaltaan kuin etelä. Silti pinta – alat ovat lähes samat. Laskin molemmat uudestaan. Noin kymmenen kertaa. Avasin ja suljin ja tallensin tiedostoni toiset kymmenen kertaa. Mikään ei auttanut. Mitään ei tapahtunut. Kaiken huipuksi jostain syystä prosentuaalisessa vertailussa Utsjoen kunnan pinta – alassa on vähemmän eroa kahden projektion välillä, kuin esimerkiksi Rovaniemen. (Kuva 1.) Tietysti tajusin, että joku tässä nyt mättää. Kävin katsomassa Roopen blogin, koska tiesin, että siellä on varmasti oivallinen esimerkki siitä, miltä kartan pitäisi näyttää. Tässä kohtaa vielä hetken aikaa uskoin itseeni, ajattelin, että aloitan alusta ja teen kaiken uudestaan. Takuulla saan aikaan tuollaisen hienon, oikeanlaisen, kartan. Ja tein kaiken uudestaa. Ja tulokset olivat jälleen samat. Tähän kohtaan muutama kirosana. Ja kyynel.

Kuva 1. Mercatorin ja Lambertin projektioiden välinen prosentuaalinen vääristymä.

Tekemieni QGIS laskemien pohjalta totean siis, että Mercatorin projektiossa Utsjoen kunnalla on prosentuaalisesti vähemmän eroa pinta – alassa verrattaessa sitä Lambertin projektioon, kuin esimerkiksi Rovaniemellä. Tämän ei tietenkään pidä todellisuudessa mitenkään paikkaansa, mutta koska en saa mitään muuta tulosta, minun on nyt tyydyttävä tähän. Myöskään Aada ei osannut minua enempää neuvoa, koska oli jo moneen kertaan kanssasi katsonut, että teen kaiken ohjeen mukaan. Hän toki sai tehtyä kartan oikein. Mutta silti minä en saanut. Oppimisesta en tiedä, mutta tiedän nyt miten prosentuaalinen ero lasketaan. Tiedän myös miten QGISsä tehdään laskutoimituksia. Ne minä opin.

Tehdessäni lähtöä kotiin, törmäsin Arttuun. Tietysti vuodatin kaikki ongelmani, lähinnä toki QGISiä koskevat, hänelle ja hän totesi, että ongelma lienee siinä, että minulla on “properties” välilehdellä edelleen väärä projektio. Vaikka kuinka olenkin kymmeneen kertaan vaihtanut projektion ohjelman oikeasta alakulmasta. QGIS päivittää “lennossa” projektion vastaamaan aina samaa, mitä edellisissäkin laskutoimituksissa on käytetty (tai jotain tämän tapaista) ja siksi pinta-alat eivät eroa juurikaan toisistaan. Kurssin viimeisellä viikolla tungin mukaan toisen ryhmän tunnille, jotta saisin hiukan ylimääräistä apua keskeneräisiin tehtäviini. Ajattelin näin säästäväni myös kyyneliäni myöhempiä kurssejani varten.

Ja kas. Opin miten ominaisuus -välilehdeltä löytyy yleisistä tiedoista projektio ja kuinka se vaihdetaan Mercatoriksi. Ja perään toinen kas, yhtäkkiä sain tehtyä kartan, joka näyttää oikeanlaiselta ja esittää miten valtavat prosentuaaliset erot näiden kahden projektoiden välillä on alueiden pinta – aloissa. (Kuva 2.)

Kuva 2. Onnitunut kuva! Prosentuaaliset erot pinta – aloissa ovat valtavat, jo etelässä erot ovat yli 200%, ja nousevat kohti pohjoista.

-Satu

Lähteet:

  • Heinonen Roope. 2018. Viitattu 26.2.2018. Vääristynyt todellisuus. https://blogs.helsinki.fi/hcroope/2018/01/25/22-01-2018/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *