Ympäröi itsesi hyvillä tyypeillä!

Tällä kerralla minulla kävi tuuri. Aada, joka osaa aina lähtökohtaisesti kaiken, istui vierelläni. Toisella puolellani istui Lotta, josta saan energiaa omaan tekemiseeni. Joten sanoisin, että olin ympäröinyt itseni optimaalisesti. Uskon, että tästä oli hyötyä.

Kurssikerta alkoi Afrikan kartan parissa. Yhdistelimme eri tietokantoja kartalta toisiinsa, tämä tietokantojen yhdistäminen olikin tämän kurssikerran “juttu”  ja saimme aikaan mielenkiintoisia ja informaativisia karttoja, joiden pohjalta olisi voinut analysoida muun muassa konfliktien syntymistä Afrikan alueella. Nimenomaan olisi, sillä jäljelle jäi vain muutama piste QGIS näyttöön. Kaikki muu hävisi. Lotan blogista voi käydä kurkkaamassa miltä kartta näytti, ennen täydellistä tuhoutumista. Omastani en ehtinyt ottamaan ruutukaappausta. Mutta tällä kertaa QGIS ei ryppyillyt siis vain minulle. Vaan meille kaikille. Tietysti osa meistä korjasi tilanteen ja Antin blogissa on söpöjen karttojen lisäksi hyvää pohdintaa karttojen informaatiosta. Antti toteaakin blogissaan, että näiden karttojen tarjoaman informaation valossa ei voida tehdä suoria johtopäätöksiä kaivosten ja konfliktien välille, mutta timanttikaivosalueilla konfliktien määrä on kuitenkin suurempi.

Mutta heti tämän jälkeen hommahan alkoi sujumaan. Koropleettikartta Suomen valuma – alueista tuli valmiiksi. Olin jo kovin tyytyväinen tuotokseeni, kunnes Aada huomautti, että olisi hyvä hiukan muokata kartan värejä. Joten käskystä tietysti häntä tottelin. Ja kyllähän se kartta näyttää paremmalta, kun vesistöt ovat sinisen sävyiset ja muut värit ja sävyt ovat sovitettu siihen, mitä kartta esittää.  Tietysti loppujen lopuksi pilasin koko kartan, mutta siitä tuonnempana.

Koska tuon edellisen kerran tehtävän kanssa oli niin uskomaton määrä ongelmia,  jäi tietysti tämänkin tehtävän viimeistely kesken. En pidä siitä, että tekisin jotain, ennen kuin olen saanut edelliset tehtävät valmiiksi. Olisi varmasti syytä opetella hiukan joustamaan, saattaisi helpottaa omaa elämää.

Kuva 1. Valuma – alueet ja järvisyys.

Tänään siis vielä viimeistelin karttaan nuo pylväsdiagrammit. Tietysti se aiheutti hermostumista, koska tarkan ohjeistuksen sijaan, neuvottiin tutustumaan miten pylväsdiagrammin saa tehtyä! No sellainenhan nyt ei minulta onnistu. Pää menee jumiin. Pitäisi olla ohjeet! No kuten kuvasta näkyy, sain ne sitten kuitenkin kartalle.

Kartassa näkyy myös erivärisinä alueina valuma – alueiden tulvaherkkyys. Mitä tummempi alue, sitä tulvaherkempi se on. Tummimmat alueet löytyvät luonnollisesti Pohjaanmaan rannikkoseudulta. Pienenä moitteena toki  mainitsen, nyt kun tuota karttaani tarkemmin tutkin, että olisi pitänyt hiukan säätää tuon pylväsdiagrammin pylväiden väriä. Nehän on nyt niin tummat, että peittävät alleen tuon koropleettikartan informaation. Nämä ovat niitä hetkiä, kun minun pitäisi vain hetki hengittää. Mutta kun hermo on jo mennyt, en jaksa juurikaan miettiä miltä lopputulos näyttää. Päätän vain, että nyt se on valmis. Ja tuo on nyt sitä, mitä saa, kun toimii, kuten minä.

Pylväsdiagrammi kertoo siis alueiden järvisyyden. Saadakseen aikaan tuollaisen diagrammin piti jälleen yhdistellä tietokantoja. Olin onneksi tehnyt sen jo tunnilla, joten tälle päivälle jäi vain tuo visualisointi. Mitä pidempi pylväs, sitä enemmän alueella on järviä. Pisimmät pylväät sijaitsevat luonnollisesti Järvi – Suomen alueella.

Mutta se siitä. Koska olen edelleen pahasti jäljessä, yritän kuroa hommia kiinni. Joten seuraavan kartan pariin!

Päätin kuitenkin vielä myöhemmin hiukan muokata karttaa ja korjata virheeni. Innostuin niin kovin, kun sain tuon toisen tunnin kartan oikeanlaiseksi. Joten päätin noudattaa annettuja ohjeita ja tutustuin diagrammien tekemiseen. Ja eihän se nyt vaikeaa ollut. (Kuva 2.) Muokkasin pylväiden läpinäkyvyyttä ja pituutta ja nyt kartasta on helpompi hahmottaa esitettävät asiat, kun siitä ei näy pelkästään tummansinisiä pylväitä.

Kuva 2. Karttaa on muokattu selkeämmäksi, alueet on helpompi hahmottaa ja myös tulva – alueet näkyvät pylväsdiagrammien lisäksi.

-Satu

Lähteet:

  • Mallinen, Lotta. 2018. Viitattu 26.2.2018. Kollektiivinen vastoinkäyminen https://blogs.helsinki.fi/lotmalli/2018/02/07/kollektiivinen-vastoinkayminen/
  • Nevalainen, Antti. 2018. Viitattu 26.2.2018. Afrikka, some, valuma – alueet ja pinkit kartat https://blogs.helsinki.fi/nean/2018/02/12/afrikka-some-valuma-alueet-ja-pinkit-kartat/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *