Tarvetta toistoille!

Tiedättekö mitä ei halua kuulla, kun palaa takaisin kotiin lomalta? Että “tämä oli juuri se kerta, jolta ei olisi kannattanut olla poissa”. No, nyt kävi kuitenkin niin, että juuri siltä kerralta olin poissa. Haluan vielä mainita olleeni Miamissa. Koska loma oli huikea. Liitän tähän vielä muutaman kuvan. Ihan vain koska voin. Ja koska tähän postaukseen ei muuten tule kuvia. Vähän väriä siis 😉

Kuva 1. Rise and shine
Kuva 2. Käytiin myös Key Westillä. Oli kuumaa, kaunista ja rommia.

Asiaan, tiedetään. Kaivoin extratunnilla koneeni tiedostoista esiin edellisellä kerralla tallentamani rasterikartan Pornaisista, johon olin jo ehtinyt merkitä tiet ja rakennukset. Ajattelin, että eiköhän tämäkin ratkaista samalla energialla kuin nuo edelliset tehtävät! Ja niin siinä tällä kertaa myös osaltaan kävikin. Aluksi.

Olin siis valmis aloittamaan bufferoinnin. Pidän sanasta bufferointi. Se on jotenkin mukava sana, sellainen pehmeä ja pyöreä. No mutta, asiaan siis. Saatan jonkun kerran tämän(kin) postauksen aikana poiketa polulta. Ensimmäisenä oli ilo huomata, että ohjeet olivat tarkat. Kyse oli siis selkeästi ensimmäisestä ohjeistuksesta ja bufferoinnin alkeita ei tarvinnut itsekseen QGISsin syövereistä etsiä. Mahtavaa! Oikeasti ymmärrän myös sen, että ohjeet eivät voi kerta toisensa jälkeen toistaa samoja asioita, vaan tarkoitus on oppia ja oivaltaa itse. Ja kuten lisätehtävien kohdalla huomasin, ohjeet eivät enää olleetkaan tarkat, vaan nimenomaan oli tarkoitus oppia ja oivaltaa itse.

Extrakurssikerralla oli rauhallisempaa kuin meidän normaalilla kurssikerralla, joten pystyin keskittymään ohjeiden lukemiseen. Ja sainkin sitten tehtyä ohjeiden avulla kohteiden ympärille vyöhykkeen, jonka avulla pystyin laskemaan vyöhykkeen sisällä olevat talot ja niissä asuvat asukkaat. Olinpa onnellinen!

Tämän kertaisessa ohjeistuksessa lukee, että blogissa olisi oikeiden vastausten sijaan tärkeämpää osoittaa, että on ymmärtänyt sen, mitä on tehnyt… No, voin ihan rehellisesti myöntää, että minulle ei todellakaan riitä yksi kerta näiden tehtävien parissa, jotta ymmärtäisin mitä olen tehnyt. Ensimmäisellä kerralla joko seuraan apinana perässä tai tavaan ohjeita ja teen sen hetkisen ymmärrykseni mukaan. Yleensä ymmärrykseni ei riitä suorittamaan tehtäviä loppuun. Täytyy siis sanoa, että tällaisesta extrakerrasta, jonka itselleni otin, oli todella paljon hyötyä. Mieleeni tulikin nyt, että olisi ehkä ollut hyvä käydä jollain viikoilla, tai vaikka jokaisella, kahdella tunnilla. Että ensimmäisellä tunnilla olisi kuullut asioista, seurannut perässä ja tehnyt sen mitä pystyy ja toisella kerralla olisi sitten ehkä jo ymmärtänyt jotain. Koska jotain toki olen näiden viikkojen aikana ymmärtänyt. Mutta onhan tämä nyt melkoista suossa tarpomista ollut. Ja olen kyllä yrittänyt asennoitua oikein. Koska ymmärrän, että siitä olisi minulle erinomaisen paljon hyötyä, jos nämä oppisin.

Mitäkö sitten opin bufferoinnista? No sen, että tuon ensimmäisen onnistumisen jälkeen, kaikki ei sitten mennytkään ihan niin hyvin. Hain hiukan vertaistukea ja huomasin, että monella muullakin oli ollut ongelmia näiden tehtävien parissa. Kia valitettelee blogissaan QGISin kaatumisella ja ongelmilla saada aikaan karttaa, oh’ I feel you! Hänen bloginsa kautta käväisin Tuulin blogissa ja samoissa fiiliksissä mennään. Tuuli oli saanut aikaan hienon kartan, josta pystyy tarkastelemaan Malmin lentokentästä 2 kilometrin säteellä asuvien ihmisten määrää. Tuulikaan ei ollut saanut tarkkoja määriä laskettua, mutta mielestäni kartta on silti hieno! Siitä näkee miten aluetta on varmasti yritetty aikoinaan pitää vähemmän asuttuna, mutta asukasmäärän lisääntyessä paineet rakentamiselle ovat olleet kovat ja nyt jo hyvin lähellä lentokenttää asuu paljon ihmisiä! Tästähän pääsisi helposti aiheeseen pitäisikö Malmin lentokenttä säilyttää, vai ei, mutta se lienee jonkun toisen blogin aiheita.

Tällä kerralla mieleeni muistui sanonta, että tarvitaan 10 000 toistoa, jotta jostakin asiasta tulee automaattista. Että opit sen kunnolla. No täytynee hakata tätä QGISiä vielä muutama tunti…

-Satu

Lähteet:

  • Kivisilta, Kia. 2018. Kerta 5. ja taisteluiden taistelu. Viitattu 16.3.2018. https://blogs.helsinki.fi/kiakivis/2018/03/02/kerta-5-ja-taisteluiden-taistelu/
  • Lahin, Tuuli. 2018. Itsenäistehtävät ovat liikaa QGIS:lle. Viitattu 16.3.2018. https://blogs.helsinki.fi/lahintuu/2018/02/19/kerta-5-itsenaistehtavat-ovat-liikaa-qgislle/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *