Ihmisen jäljet maisemassa -valokuvanäyttely

Ihmisen jäljet maisemassa -valokuvanäyttely välittää tuokiokuvia ja tuntemuksia nopeasti muuttuvilta rajaseuduilta Indonesiassa ja Papua-Uudessa-Guineassa. (Tutustu näyttelyyn osoitteessa: https://www.ihmisenjaljetmaisemassa.fi/)

Kaakkois-Aasian rajaseuduilla, kaukana valtion keskuksista, maisemat ja ihmisten elämät muuttuvat nopeasti ja ympäristöongelmat ovat yleisiä luonnon resursseiksi muuttamisen takia. Nämä rajaseudut voivat tuntua etäisiltä, mutta globaalin markkinatalouden myötä ne kytkeytyvät suoraan myös suomalaisten elämään.

Rajaseudut ovat käyttämiemme kulutushyödykkeiden raaka-aineiden syntysijoja. Niillä esimerkiksi viljellään kaakaota, valutetaan kumia, ja kasvatetaan öljypalmua – kaikki raaka-aineita, joita suomalaiset käyttävät usein. Ihmiset, jotka tuottavat näitä raaka-aineita niiden syntysijoilla, yrittävät elää sekä omavarais- että rahataloudessa epävarmojen markkinoiden ja ympäristömuutosten keskellä.

Näyttely esittelee valokuvien ja videoiden avulla Keski-Kalimantanin (Indonesia) ja Pomion (Papua-Uusi-Guinea) rajaseutujen asukkaiden elämää, vanhoja ja uusia elinkeinoja sekä luonnonvarojen laajan kaupallisen hyödyntämisen tuomia muutoksia.

Näyttely perustuu tutkimusryhmän jäsenten pitkäjänteiseen osallistuvan havainnoinnin ja digitaalisin menetelmin tehtyyn tutkimukseen näillä alueilla. Tutkimustuloksia on julkaistu tieteellisesti arvioiduissa lehdissä ja kirjoissa. Tutkijat Anu Lounela ja Tuomas Tammisto ovat ottaneet näyttelyyn etnografisia valokuvia Keski-Kalimantanin ja Itä-Pomion maaseudulla. Indonesialaiset kuvaajat Agus Kusnadi ja Rifky ovat ottaneet valokuvia ja videoita Keski-Kalimantanilla. Näyttelyn on kuratoinut ja rakentanut Anne-Mari Ahonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *