Tietoa tutkimuksesta

Tutkimuksen tausta ja tarkoitus

Alatiesynnytyksellä syntyvän lapsen suoliston mikrobiomi on monimuotoisempaa kuin keisarileikkauksella syntyneellä lapsella. Tämä johtuu synnytysmuotojen erosta – alatiesynnytyksessä äidin suoliston mikrobiomia pääsee äidin ulosteen ja ihon kautta lapseen, kun taas keisarileikkauksella syntyneellä lapsella mikrobiomi muodostuu hitaammin ja erilaisista bakteerikannoista.

Keisarileikattujen lasten erilainen mikrobiomi on yhdistetty muun muassa lapsuusiän ylipainon, astman ja tiettyjen autoimmuunisairauksien esiintymiseen. Keisarileikkaus muokkaa vastasyntyneen immuniteetin kehitystä.

Aikaisemmassa pilottitutkimuksessamme olemme todenneet, että vastasyntyneelle annettu omalta äidiltä saatu muutaman milligramman ulosteensiirre on turvallinen ja tehokas tapa normalisoida keisarileikkauksella syntyneen lapsen suoliston mikrobiomia. Pyrimme tällä jo käynnissä olevalla tutkimuksella varmentamaan aiemmassa pienessä aineistossa havaittua löydöstä.

Äidit seulotaan veri- ja ulostenäyttein ennen synnytystä ja siirre annetaan vain, kun mahdolliset tarttuvat taudit on poissuljettu. Syntymän jälkeen lapset jaetaan kaksoissokkoutetusti kahteen ryhmään, joista toinen saa siirteen ja toinen lumetta. Lapsia seurataan syntymän jälkeen 2 vuoden ikään asti. Seuranta tapahtuu pääasiassa kotona otettavin ulostenäyttein, harvakseltaan otettavien verikokeiden ja nettikyselyiden avulla. Yhden ja kahden vuoden iässä perhe voi halutessaan tavata lastenlääkärin. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää voimmeko siirteen antamalla vähentää immuniteetin poikkevaan kehitykseen liittyviä sairauksia.

Tutkimukseen otamme mukaan Naistenklinikalla tai Espoon sairaalassa keisarileikkauksella synnyttäviä äitejä (ja heidän tulevia lapsiaan).

Mikäli kiinnostuit tutkimuksesta, niin kerromme mielellämme siitä lisää puhelimitse tai sähköpostitse!

2 kommenttia artikkeliin ”Tietoa tutkimuksesta”

    1. Hei! Kiitos kiinnostuksesta! Kommenttisi on valitettavasti jäänyt huomaamatta, mutta toivottavasti olet saanut tutkimushoitajaan yhteyttä muuta kautta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *