Pohdinta viidennestä kurssikerrasta

Kurssikerran asioiden pohtiminen tuotti päänvaivaa, sillä Statistics Panel ei aina suostunut näyttämään haluttua tietoa. Huomasin, että sen kanssa pitääkin olla tarkkana, että alasvetovalikosta on valittuna oikea kohta. Eli huomaisin uusien layereiden ym nimeämisen tärkeyden.

Kuten monipuoliset harjoitukset todistavat, puskurivyöhykkeiden avulla voidaan tarkastella melkein minkä vain asian sijoittumista ja erilaisia vaikutusalueita. Sillä voidaan myös tukea esimerkiksi kaupunkisuunnittelua luomalla alueita, joihin voidaan laittaa erilaisia vaatimuksia maankäytölle. Esimerkiksi vesiensuojelualueiden viereen rajennettaville rakennuksille voidaan määritellä erilaisia vaatimuksia.

Tuntuu, että monen QGIS -perustyökalun käyttö sujuu ihan hyvin, ja idea on hallussa. Esim. field calculator. Kotona tehtäessä hankaluuksia ja kaatumisia aiheuttaa enemmän vanha kotikone, jossa ei kauheasti riitä potkua nykyajan vaatimusten suhteen.

Perusjutut eli valintojen tekeminen, eri tasojen lisääminen ohjelmaan (shp-filet, rasteriaineistot) on helppoa, mutta esimerkiksi ”Join attributes by location” vaatii vähän mietiskelyä, mitä eri valinnat tarkoittavat (intersect , contains, …). Lisäksi on hyvä aina pohtia tarkemmin, mitä on tekemässä eikä vain hutkia menemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *