Ylimääräinen pyrähdys Tiiran parissa

Tiiran väännöt

Yritin tehdä oman kartan lintuhavainnoistani Tiirassa, jotta näkisin, mistä alueilta pisteitä on tullut eniten.

Sainkin muutettua koordinaattijärjestelmät, kun tutkin asiaa ja huomaisin niiden olevan ETRS-73TM-FIN, jonka laitoin propertiesista oikein. Täten sain kartan tehtyä pienelle osalle havainnoistani (kuva 1). Tarkistin vielä, että havainnot osuvat oikein ja esimerkiksi Porkkalasta on tosiaan havainto.

Kuva 1. Tiiran havaintoja laitettuna 1 harjoituksen karttaan.

Seuraavaksi tein kaikista havainnoistani karttoja, ja sain kuvat 2 ja 3. Tiirasta ei saanut ladattua kaikkia samaan tiedostoon, joten kaikki vuodet piti latailla erikseen. Yhdistin ne itse samaan taulukkoon ja pakersin karttoja.

Kuva 2. Tiiran pääkaupunkiseudun havaintoja laitettuna Openstreetmap -karttaan.

Kuva 3. Tiiran havaintoja laitettuna Openstreetmap -karttaan.

Yllätyin, että olen tallentanut Tiiraan eniten havaintoja paikoista, joissa olen käynyt säännöllisesti tai joitain yksittäisiä mielenkiintoisia havaintoja. Siitä saa siis oikeastaan aika suppean kuvan lintuharrastuksestani. Pisteiden mukaan en olisi juuri havainnoinut lintuja eri paikoissa, ja havaintoja on aika vähän. Esimerkiksi Helsingin keskustassa olen käynyt bongaamassa joskus mandariinisorsaa Töölönlahdelta (23.04.2006).

 

Tulin, tiirailin ja voitin: ongelmat, jota Tiiran datassa kohtasin

En ollut varma, mitä koordinaatteja Tiira käyttää , enkä saanut plotattua pisteitä millekään kurssilla olleelle kartalle tai edes openstreetmapille. Yritin itse klikkailla koordinaattien ”on the fly” -muuttamista, muttei se onnistunut, joten kartta jäi tekemättä. Täytyy yrittää tätä vielä myöhemmin uudelleen. QGIS herjaa: ”latitude or longitude exceeds limits”. 

En löytänyt netistä helposti, miten voisin itse laskea uudet sarakkeet toisenmuotoisille koordinaateille. Koordinaatit ovat kuvassa 4 sarakkeissa ”Paikka” ja ”X-koord”. Lisäksi en aluksi huomannut, mitä koordinaatteja Tiira käyttää. Koordinaatiston keksin, kun laitoin johonkin koordinaattimuunnin sivustoille, ja sen perusteella huomasin, että koordinaatit ovat tiettyä muotoa.

Muokkasin tiedostoa vielä paremmin csv-muotoiseksi, jotta sain kaikki  X- ja Y- koordinaatit omiin sarakkeisiinsa, muttei se auttanut. Ongelma oli, etten itse osannut aluksi valita koordinaattijärjestelmää, jota QGIS käytti. Myöhemmin palasin asian kimppuun ja huomasin, että csv heittelee koordinaatteja mihin sattuu sarakkeisiin eli ne eivät pysy nätisti samoissa alekkaisissa sarakkeissa kaikki. 

   Kuva 4. Tiiran dataa attribuuttitaulussa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *