4. viikko – Ruututeemakarttoja ja meditatiivista digitointia


Tällä viikolla tutustuimme ruutukarttoihin ja sukelsimme täysin uuteen aiheeseen eli rasteriaineistoihin, joita emme olleet käsitelleet QGIS:illä aikaisemmin. Lisäksi loppuillasta pääsimme jälleen rentouttamaan ajatuksia eli digitoimaan Pornaisten karttaa. Kuten Arttukin sanoi, digitointi on hyvin meditatiivista puuhaa ja itselläni oli sitä jo hieman ikävä edellisen kurssin jäljiltä! Kurssikerrat ovat myös pitkiä ja vaativat paljon keskittymistä, minkä vuoksi vähän aivottomampi aihe on välillä hyväksi. Varsinkin, kun meitä peloteltiin jo ensi viikon raskaasta työkerrasta, joten tästä rauhallisuudesta piti nauttia vielä kun ehti!

Ruutukartta pääkaupunkiseudulta

Ensimmäiseksi latasimme (vielä) tutun ja turvallisen vektoriaineiston, jonka päälle meidän oli tarkoitus luoda ruutukartta. Itse ruudukon teko QGIS:illä sujui hyvin ja oli selkeää, tosin tiettyihin kohtiin piti kiinnittää extra huomiota, jotta QGIS ei esimerkiksi rupeaisi piirtämään neliömetrin kokoisia ruutuja pääkaupunkiseudusta. Onneksi kenenkään kone ei kaatunut ja saimme järkevän kokoisia ruutuja kartalle aikaiseksi.

Tarkoituksena oli luoda ruututeemakartta jostain pääkaupunkiseudun väki tietokannan muuttujista. Keventääkseni QGIS:n työtä valitsin ”select by location”-valintatyökalun avulla ruudut, joissa oli pisteitä omaksi layerikseen. Datan täsmentäminen ja muokkaaminen helpottavat sen käyttöä ja pyörittelyä, sillä erityisesti pisteaineistot voivat olla hyvinkin suuria ja sisältää valtavasti dataa. Päätin koota kartan alle 6-vuotiaiden määrästä pääkaupunkiseudulla.

Kartan visuaalinen ilme on mielestäni ihan okei. Neutraali sininen kuvaa aineistoa hyvin, mutta sekoittuu hieman kartalla esiintyviin vesialueisiin. Näin jälkikäteen katsottuna poistaisin ainakin muut kuin meren vesialueista, sillä ne eivät ole merkittäviä kartalla esitettävän aiheen puolesta. Rosa oli lisännyt karttaansa myös kuntarajat, mikä mielestäni toimii kartalla loistavasti ja auttaa hahmottamaan alueella esiintyvää aihetta vieläkin paremmin. Asteikon alhaisempien ruutujen valkoinen väri myös hieman hämää, ja jättää ensin pohtimaan, onko näissä ruuduissa mitään arvoa. Jatkossa pyrin tämän kaltaisissa luokitteluissa visualisoimaan ääripääruudut hieman enemmän skaalan värisiksi, jotta vastaavaa ilmiötä ns. tyhjistä ruuduista ei pääse syntymään.

Tein kartan vain absoluuttisia arvoja käyttäen, mutta kuten Sinikin blogissaan korostaa absoluuttisten arvojen esittäminen ruututeemakartalla voi olla harhaanjohtavaa, sillä esimerkiksi alle 6-vuotiaiden määrä on todennäköisesti korkea niillä alueilla, missä asukasmäärä on korkeampi. Tämän vuoksi ruututeemakartalla ei aina voida absoluuttisten arvojen kanssa saada täysin kuvaavaa tulkintaa. On joitain arvoja, joita voidaan esittää ruututeemakartalla absoluuttisina arvoina, samaa pohti myös Taika, joka esitti esimerkiksi lämpötilan olevan tällainen ilmiö. Lukiessani Venlan blogia huomasin, että en myöskään itse ollut merkinnyt kartalla ruutujen kokoa, mikä olisi lisännyt kartan informatiivisuutta. Ruutujen koko vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka yleisellä tavalla ilmiö esiintyy kartalla. Erityisesti isot ruutukoot voivat yleistää ilmiötä niin, ettei se kuvaa alueellista jakaumaa enää kovinkaan hyvin, mutta liian tiheään piirretyt ruudut voivat vaikeuttaa lukemista ja jopa vaikeuttaa ruudun sijainnin hahmottamista.

Kuva 1: Alle 6-vuotiaden absoluuttinen määrä pääkaupunkiseudulla, ruutukoko 1 km*1 km
Rasterikartta Pornaisista

Tänään aiheena oli myös jotain uutta ja jännittävää; toimme ensimmäistä kertaa rasteriaineistoja QGIS:iin. Aluksi se tuntui hieman musertavalta, sillä vektoriaineistot ja QGIS olivat tulleet tutuiksi ja fiilis omasta osaamisesta oli korkeammalla. Mutta tätähän se oppiminen on – kun tuntee osaavansa jonkun asian, on aika siirtyä seuraavaan!

Rasteriaineistot oli helppo tuoda QGIS:iin, mutta ne vaativat hieman jatkokäsittelyä, sillä eri karttalehtien rajat jäivät selvästi näkyviin. Oli mielenkiintoista tutustua aineiston muokkaamiseen ja loimme karttaan myös korkeuskäyrät sekä rinnevarjostuksen. Tehtävä jäivät kuitenkin hieman epäselviksi, enkä kunnolla sisäistänyt erilaisten työkalujen toimintaperiaatteita. Myös Taikalle oli jäänyt samanlainen olo, minkä hän pohtii johtuvan siitä, että olemme käsitelleet aikaisemmin vain vektoriaineistoja. Tämä on totta ja jäänkin odottamaan, käymmekö rasteriaineistoja läpi tällä kurssilla uudestaan.

Lopputunnilla palasimme rakkaaseen sormijumppaan eli digitoinnin pariin. Vaikka sormet joutuvat digitoinnissa koville, pidän sen meditatiivisuudesta ja itselleni rankan tunnin päätteeksi Pornaisten talojen ja teiden digitoiminen sopi oikein hyvin. Saadessani kaiken valmiiksi en ollut enää varma, kuinka saan tiedostot tallennettua oikeaan paikkaan, jotta saisin ne varmasti auki seuraavalla viikolla. Meditatiivinen rentous katosi ja toivoin vain parasta ja lähdin lopulta kotiin nukkumaan, sillä kello oli iltaluennon jäljiltä jo paljon.

Tämä viikko oli itselleni kaikista hankalin ja kärsivällisyyttä QGIS:n kanssa koeteltiin oikein olan takaa, minkä myötä postauskin on ehkä tavallista niukempi. Olen kuitenkin tyytyväinen, että sain luotua lopulta yhden ruututeemakartan onnistuneesti. Gisiä on kirottu, mutta yritän lähteä avoimin mielen uuteen viikkoon!

Lähteet:

Elomaa R. (2024) Viikko 4- ruututeemakarttoja ja rasteriaineistoja Rosan geoinfo blogi viitattu 28.2.2024 https://blogs.helsinki.fi/elomrosa/2024/02/14/55/

Häkkinen S. (2024) Viikko 4: pisteitä ja ruutuja Hitaasti, mutta varmasti Sinin GIS-blogi viitattu 28.2.2024 https://blogs.helsinki.fi/hasini/2024/02/22/viikko-4-pisteita-ja-ruutuja/

Jaakkola T. (2024) Tiedon esittäminen ruututeemakartalla Taikamatkalla GIS-velhoksi viitattu 28.2.2024 https://blogs.helsinki.fi/jztaika/2024/02/06/tiedon-esittaminen-ruututeemakartalla/

Punkka V. (2024) Ruututeemakarttoja ja yllättävän väkirikas Pornaisten kunta Vpunkka’s blog viitattu 28.2.2024 https://blogs.helsinki.fi/vpunkka/2024/02/24/4-viikko-ruututeemakarttoja-ja-yllattavan-vakirikas-pornaisten-kunta/