Tekstiiliteollisuuden eettiset kysymykset

Oletko ikinä tullut ajatelleeksi kuka valmisti uuden paitasi ja millaisissa olosuhteissa? Entä mistä farkkujesi puuvilla on kotoisin? Me kaikki käytämme useita vaatekappaleita joka päivä, mutta harvemmin pysähdymme miettimään, miten ne on valmistettu.

Suurin osa Suomessa myydyistä vaatteista tuotetaan ulkomailla. Tämä ei koske pelkästään kansainvälisiä brändiyrityksiä, vaan myös suomalaisia merkkejä.

Tekstiili- ja vaatetusalalla työskentelee noin 60 miljoonaa henkeä, useat heistä maaseuduilta paremman toimeentulon toivossa tehdasalueille muuttaneita naisia, osa lapsia. Alaikäisten työntekijöiden lisäksi yleisimpiä ongelmia ovat mm. elämiseen riittämätön palkka, liian pitkät työpäivät ja heikko työturvallisuus.

Tekstiilin kierrätystä edistävä yhteistyöverkosto Telaketju pyysi minua pitämään webinaarin tekstiiliteollisuuden eettisistä kysymyksistä ja yritysvastuusta. Telaketjussa on mukana esimerkiksi kotimaisia tekstiilialan yrityksiä.

Käyn videolla läpi mm. seuraavat asiat:

  • yleisimmät ongelmat tehtaissa (alkaa kohdasta 4:45)
  • mistä yritykset ovat vastuussa (7:00)
  • miksi pelkät auditoinnit eivät riitä ja miten auditointeja tulisi parantaa (14:35)
  • miten edistää vastuullisuutta tuotantoketjussa (21:20).

Webinaari löytyy yllä olevan linkin kautta tai osoitteesta: https://telaketju.turkuamk.fi/webinaarit/eettiset-kysymykset-ja-yritysvastuu-tekstiiliteollisuudessa

Yksi viesteistäni yrityksille on, että ongelmien noustessa esiin niistä pitäisi koittaa keskustella alihankkijan kanssa, eikä lopettaa yhteistyötä lyhyellä varoitusajalla. Avoin dialogi ja ennen kaikkea realistiset vaatimukset ovat askel kohti parempia työoloja. Jos työoloja halutaan parannettavan, brändiyrityksen on oltava myös valmis panostamaan siihen.

Asiat eivät muutu hetkessä, mutta brändiyritysten läpinäkyvyys ja sitoutuminen tuotanto-olosuhteiden parantamiseen ovat avainasemassa matkalla kohti eettisesti kestävämpää tekstiiliteollisuutta.

Entä sitten yksittäinen kuluttaja, mitä hän voi tehdä? Paljonkin: ostaa vähemmän ja vain tarpeeseen, kannattaa merkkejä jotka panostavat laatuun ja eettisyyteen, antaa palautetta brändiyrityksille tai osallistua kampanjointiin kansalaisjärjestöjen kautta. Sen sijaan ei kannata boikotoida minkään tietyn maan tuotteita.

Asiakaspalautteella on usein suurempi voima kuin moni ajattelee. Yhdelläkin asiakaspalautteella on merkitystä, sillä yleensä sen katsotaan vastaavan noin 100-300 ihmisen mielipidettä. Kysymällä tuotteen vastuullisuudesta kerrot samalla yritykselle, että heidän asiakaskuntansa on kiinnostunut näistä asioista. Viestit asiakkailta toimivatkin usein herättelijöinä vastuullisuuteen.

Vastuullisista (ja vastuuttomista) vaatteista löytyy lisää tietoa suomeksi mm. näiltä tahoilta:
Eettisen kaupan puolesta ry
Finnwatch
Puhtaat vaatteet

2 vastausta artikkeliin “Tekstiiliteollisuuden eettiset kysymykset”

Kommentit on suljettu.