KESKEN

Postauksen taustamusat:

Pariisin Kevät – Seisminen järistys

Nelly – Hot in Herre

Karttojen tekeminen ja aineistopohdintaa

Pisteiden siirtäminen QGisiin onnistui ongelmitta, sillä olimme harjoitelleet taulukkomuotoisten tiedostojen lisäämistä ennenkin. Teimme siirtämisen yhdessä Artun johdolla, joten no problem. Halusin kartalle lisäksi litosfäärilaattojen rajat, joten etsin sopivan tiedoston GitHub-sivustolta (https://github.com/fraxen/tectonicplates).

Katri teki tietojenkäsittelytaikoja ja sai tulivuoritiedoston muutettua QGis-ystävälliseen muotoon excelissä. Huomasimme kuitenkin että excel kikkailu oli turhaa, sillä myös tektimuotoisen tiedoston lisääminen onnistuikin QGisiin. Yritin ensin interpoloida maanjäristyksiä, mutta päädyin lopulta tekemään järistysten sijoittumisesta heat mapin (kuva 2).

Kartoista

Heat map -kartan ja pistekartan yhdistelmän avulla voidaan vertailla kahden eri ilmiön sijoittumista. Maanjäristyksiä oli paikallisesti hyvin paljon pienten alueiden sisällä, joten heat map -esitys on piste-esitystä selvempi. Nyt kartalla eri ilmiöt erottuvat esitystavan ansiosta hyvin toisistaan. Kartan avulla voidaan opettaa erityisesti tulivuorten ja maanjäristysten olevan yhteydessä toisiinsa. Kartalta ei kuitenkaan selviä, johtuvatko ilmiöt toisistan, vai jostakin yhteisestä kolmannesta tekijästä. 2. Kartan avulla voi myös havainnollistaa sitä, mihin tulivuoret ja maanjäristykset pääsääntöisesti sijoittuvat.

Kuva 2: Yli 7 magnitudin maanjäristysten (1900-2022) heat map -esitys, sekä tulivuorten sijoittuminen maailmankartalla.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *