Viimeinen rutistus

Viikon taustamusa

The Alan Parsons Project – Old and Wise

Hidas alku

Kurssin lopputyön tekeminen venyi kohdallani luvattoman pitkään. Tarkoituksenani oli aluksi tehdä Islannin energiankäyttöä tutkiva kartta, mutta käytettyäni aineistojen haravoimiseen ikuisuudelta tuntuneen ajan useana päivänä, luovuin ajatuksesta ja päätin valita helpomman kohteen. Päädyin useamman yrityksen ja erehdyksen jälkeen lopulta tekemään kartan Suomesta.

Löysin aineistoni Paituli-palvelusta, josta valitsin käyttööni Kuntien avainluvut 2020 aineiston, sekä tieliikenneaineiston. Aineistovalintojani rajoitti Paitulin suppea aineistovalikoima, mutta päätin silti ottaa varman päälle ja ladata varmasti toimivat aineistot – olin tässä vaihessa jo hieman turhautunut aineistojen etsimiseen ja jatkuvaan epäonnistumiseen.

Kartta

Aineistojen käsittely QGisissä sujui ongelmitta ja vanhojen taitojen hyödyntäminen onnistui helposti.  Pyörittelin jonkin aikaa aineistoja ja pohdin, millä tavoin saisin esitettyä ne mahdollisimman järkevästi. Päädyin käyttämään taustalla ikäihmisten osuutta kuvaavaa koropleettikarttaa ja sen päällä liikenneonnettomuuksien sijoittumista kuvaavaa heatmappia. Kartalla on helposti ja selkeästi näkyvissä sekä iäkkään väestön, että onnettomuuksien sijoittuminen.

 

Kuva 1: Suomen kuntien asukkaiden ikää ja liikenneonnettomuuksien määrää kuvaava kartta.

Kartan perusteella kuntien väestön nuorella iällä sekä vakavien liikenneonnettomuuksien määrällä vaikuttaisi olevan yhteys. Liikenneonnettomuuksien keskittymät sijoittuvat monessa kohdassa alueille, joissa yli 65 vuotiaan väestön osuus on pieni. Yhteyden ei voida kuitenkaan päätellä olevan suora korrelaatio, sillä onnettomuuksien mahdollisuus kasvaa kaupunkialueilla, joissa väestö on usein monilukuisempaa ja nuorempaa. Kartalta voidaan huomata myös onnettomuuksien sijoittuvan pääosin suuriin kauapunkeihin, kuten Helsingin, Turun ja Oulun alueelle, joissa myös vanhan väestön osuus on pieni.

 

Kartan lähteet:

Tilastokeskus. Yli 65 vuotiaiden prosenttiosuus  Kuntien avainluvut 2020.

Tilastokeskus, Tieliikenne