Punkter…Massor av Punkter

Still alive här!

Den här veckan var verkligen en jobbig en! Hemläxan blev att pricka in alla hus på vårt kartblad av Borgnäs och på timmen använde vi oss sedan av det nyproducerade materialet…om det fungerande. På basis av formuleringen förstår ni kanske att det inte gjorde det för mig. En bra start på en onsdag morgon skulle någon kanske säga, men ja, jag fortsatte orört kämpandet. Som tur hade Arttu gjort en färdig databas för dem som den egna inte fungerade för. Och vägarna jag hade digiterat fungerade ändå, vilket var bra.

Bild 1: Buffertområden runt vägarna och centrum

Under kursgången fokuserade vi på att göra buffertar till olika områden. På bild 1 ser ni hur det såg ut då vi producerade buffrar runt bilvägarna och centrum. De gula prickarna symboliserar byggnaderna som finns inom 5km från centrum bufferten. Vi gjorde dock även vidare uppgifter där man såg alla hus som var inom bufferten för centrum och vägarna. Buffertuppgiften var allt som allt väldigt intressant, och man kan säkert räkna ut saker som influensområde och sjukdomsspridning, eller i alla fall testa teorier om dessa teman.

Efter detta fortsatte vi med uppgifter runt centrala flygplatser i Helsingfors-trakten. Vi analyserade ljudnivån på olika avstånd från flygplatsen, och hur det påverkar befolkningstätheten. Vi kom ju fram till det självklara; desto närmare flygplatsen man kommer, desto mindre byggnader (hus) och människor finns det. Det var ändå fint att lära sig använda de olika verktygen på QGIS, och jag tycker att det blev väldigt fint till slut!

QGIS – lifeupdate typ?

Just nu känns det att QGIS och jag är ganska så bekanta. Emellan på timmen känner jag att jag nästan kan försöka hitta på det nästa steget. Jag kan ju inte ens nära på allt om programmet, men det känns bra. I början av kursen hade jag ju väldigt negativa fördomar på grund av gångna händelser, men det visade sig gå bättre än förväntat. Jag tror att jag klarar av att göra ganska då basic-level kartor och analyser i detta skede, vilket var det jag förväntade mig från kursen. Om QGIS har jag förstått att det inte alltid endast finns en utväg, precis som även Julia säger i sin blogg. I början kändes som om att det bara fanns en utväg till problemen, men jag har förstått att det finns närmare 10 olika vägar till samma destination. Det känns även super att kunna producera och förstå saker utan någon extra handledning

Källhänvisning:

https://blogs.helsinki.fi/jhsalmi/

 

Published by

Emma H Sinisalo

Första årets geografistuderande :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *