Viimeistä viedään

Viimeisellä kurssikerralla tehtävänämme oli luoda kartta tai karttasarjoja valitsemistamme alueista ja ilmiöistä. Valitsin tarkasteluun USA:n ja sen osavaltiot. Ilmiöinä toimi lukutaidottomien määrä ja rikosten määrä osavaltioittain.

Löysin tiedon USA:n osavaltioittain lukutaitoisten määrästä ja alkuun etenin sillä. Näitä lopullisia karttoja tehdessäni huomasin kuitenkin, että olisi visuaalisesti selkeämpää vertailla ennemmin lukutaidottomien osuutta ja päädyin kääntämään osuudet niin päin.

Kuva 1. Lukutaidottomien osuus USA:n osavaltioittain.

Lukutaidottomia esiintyy etenkin maan eteläosien osavaltioissa. Eniten lukutaidottomia on New Mexicossa, Kaliforniassa ja Teksasissa.

Kuva 2. Rikosten määrä USA:n osavaltioissa.

Rikoksia maassa tapahtuu laajalti, eikä niiden määrässä ole erotettavissa yhtä aluetta. New Mexico on myös rikosten määrässä ensimmäisenä listalla. Tätä karttaa nyt tulkitessani huomaan, että luokkia olisi voinut olla enemmän, jottei tulos olisi ollut näin geneerinen. Tällaisenaan kartta lähinnä kuvaa Idahon osavaltiota, joka erottuu vaaleana edukseen tummien osavaltioiden keskeltä.

Alun perin tarkoituksenani oli tuoda pisteaineistoa lukutaidottomien rinnalle. Olisin halunnut esittää  rikosten määrää USA:ssa heatmappina, taustalla ollessa lukutaidottomien osuudet. Tämä käyttämäni rikosten aineisto ei toiminut heatmappina, sillä kullakin osavaltiolla oli vain yksi piste. Minun olisi pitänyt jollain tavalla saada rikosten määrä per osavaltio esitetyksi niin monella pisteellä kuin rikoksia oli, mutta tämä tuntui ylitsepääsemättömältä. Nyt jälkikäteen tätä miettiessäni luulen, että olisin saanut kurssikerta 4:n materiaaleista tähän apuja. Koen, että karttojen tarkastelu olisi ollut mielekkäämpää niin, mutta tällä mennään. Kompastuskiveksi koitui sellaisen pistemäisen aineiston löytäminen, jossa ensinäkin olisi ollut sijaintitiedot valmiina ja myös se, että aineisto olisi ollut sopivan kokoinen.

Pyörittelin myös ajatusta lukutaidottomista versus vuoden 2020 presidentinvaalien äänestystuloksista osavaltioittain. Tästä aineistoa kyllä löytyi, mutta sitä olisi pitänyt siivota hyvin rankalla kädellä, jotta sen olisi saanut oikeassa muodossa osavaltioaineiston rinnalle QGIS:siin.

Tehtävä oli hyvin opettavainen! Jäi hieman harmittamaan, että en esimerkiksi käyttänyt aineistoja Suomesta, joita olisi löytynyt huomattavasti helpommin. Tällöin aikaa ja jaksamista olisi ehkä löytynyt haastavimmillekin tehtäville.

One Reply to “Viimeistä viedään”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *