Kurssikerta 5 – Itsenäisiä harjoituksia

Kurssikerran viisi tarkoituksena oli kerrata aiemmin opittua eri harjoitusten kautta, tällä kertaa täysin itsenäisesti. Harjoituslistaa katsastaessa kauhistelin ja fiilis oli hieman luokkaa: “Hä, siis miten tämä tehtiinkään.” Lähdin työstämään harjoituksia avaamalla aiempien kurssikertojen harjoitusoppaat. Niistä irtosi hieman tukea, mutta vastaan tuli myös ongelmia, joihin aiemmin en ollut törmännyt.

Bufferointia Vantaalla

Ensimmäisessä harjoituksessa tutkailtiin Vantaan aluetta. Kartalle piirrettiin muutama polygoni kuvaamaan Malmin ja Helsinki-Vantaan lentokenttää. Polygonien päälle bufferoitiin vyöhykkeet (1000m ja 2000m), ja tutkailtiin kuinka monta asukasta vyöhykkeiden alle jäi. En ottanut työvaiheista kuvatallenteita, mutta Julianan blogista nähdään, miltä bufferi toiminto kartalla loppupeleissä näytti. Harjoitus alkoi skulaamaan kohta luisevasti, kun hoksasin käyttää select by location/value– toimintoa, ja sen jälkeen tallentamaan valitut kohteet omaksi tietokannakseen, jolloin tietoja pystyi kätevästi tarkastelemaan statistics-paneelista. Helppoa! Kurssilaisten saamissa tuloksissa esiintyy pientä vaihtelua, joka johtunee siitä, että polygonit/viivat piirrettiin käsin.

Taulukko 1: Taulukointia Vantaalta

Epäkelpoa geometriaa

Vantaan tarkastelun jälkeen päätin lähteä katsastelemaan uima-altaiden määrää pääkaupunkiseudulla- ja niitähän riitti! Uima-altaat rakennuksissa oli trendi 1970-luvun Suomessa, selviää Ylen artikkelissa “Ovatko vanhat uima-altaat vielä luksusta? “On harhaluuloa, että käyttö on kallista””. Nyt päästiin tutustumaan, montako näistä altaista oli vielä elävien kirjoissa. Ehdin jo muutamaan kertaan turhautua, kun kahden tietokannan yhdistäminen ei millään malttanut toimia. Pohjakartta herjasi erroria “kartalla on epäkelpoa geometriaa”. Lopulta ratkaisu löytyi fix geometries komennolla, joka löytyi processing toolbox hausta. Kurssilaisista myös muut kohtasivat saman ongelman. Ilari löysi myös toisen väylän korjata virhe, joka oli valita asetuksista “ignore features with invalid geometries”. Suosittelenkin kokeilemaan jompaa kumpaa, jos törmäätte samaiseen ongelmaan!

 

Kuva 1: Uima-altaisten rakennuksien jakautuminen pääkaupunkiseudulla.

Harjoituskerran haastavimpana osuutena oli visualisoida uima-altaiden määrä kartalle, josta apua löytyi QGIS:in käsikirjasta. Tekstin pylvään viereen sai Labels-kohdasta.

Harjoituskerralla tuli kerrattua ainakin seuraavia toimintoja:

-Select by location

-Select by value

-Counts points in polygon

-Joins

-Join attributes by location

-Field calculator

-Fix geometries

-Buffer

-Temporary scratch layer

Kurssi on tähänastisista haasteista huolimatta ollut palkitsevaa!  Eri toimintojen käytön oppiminen ja niiden kertaaminen on tuottanut “ahaa” elämyksiä. Tärkeintä kurssissa ei ole ollut pelkästään oikeiden tulosten saaminen, vaan kyky ymmärtää, miten tietoa voidaan esittää avoimen lähdekoodin palvelulla yksinkertaisesti. On ollut myös tärkeää etsiä itse tietoa eri foorumeilta ja oppaista, jolloin törmää jouhevasti myös salaisiin lisäominaisuuksiin. Mukavaa.

Mukavaa kevään jatkoa,

Sirkku

 

Lähteet:

QGIS käsikirja 2.18, luettu 25.2

https://docs.qgis.org/2.18/en/docs/user_manual/working_with_vector/vector_properties.html#setting-a-label

Leino, I. Ilarin kurssiblogi, kurssikerta 5 (viitattu 25.2)

https://blogs.helsinki.fi/ilarilei/

Häkkilä, J. Julianan kurssiblogi, kurssikerta 5, (viitattu 25.2)

https://blogs.helsinki.fi/julihakk/

YLE: Ovatko vanhat uima-altaat vielä luksusta? “On harhaluuloa, että käyttö on kallista” 14.3.2017. (Viitattu 25.2)

https://yle.fi/uutiset/3-9458762

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *