Kurssikerta 4.

Tällä kerralla teimme ruututeemakarttoja ja lopuksi valmistelimme Pornaisten aineiston seuraavaa kurssikertaa varten. Tehtävänä oli valita aihe ja tehdä siitä tietyllä ruutukoolla kartta. Valitsin 1-vuotiaat pääkaupunkiseudulla. Valitsin 250 x 250 metrin ruudut. Karttaa oli kiva tehdä koska ruututeemakartat muistuttavat vähän koropleettikarttoja. Ruudut kuitenkin esittävät absoluuttisia arvoja. Niitä tulee luettua helposti suhteutettuna arvona. Kartassani Pääkaupunkiseuden pohjoisosissa syntyy vähän vauvoja. Se korostuu yksittäisten ruutujen vuoksi. Koropleettikartalla alue olisi kokonaan väritetty ja arvot voisivat olla erilaisia koska tuolla alueella asuu muutenkin vähän ihmisiä. Tommy kuitenkin kiteytti hyvin hyvät puolet ruutujen käytössä: “Ruudukko on siksi hyödyllinen apuväline tilastoja ja teemakarttoja luodessa, että ne ovat identtisen kokoisia ja siten täysin verrattavissa toisiinsa. Esimerkiksi kuntien väkimääriä on huono verrata suoraan toisiinsa, sillä kunnat ovat hyvin erikokoisia yksikköjä.”

Minua häiritsee enemmän ja enemmän se, että kartassani ruutukoko on niin pieni. 500 m ruutukoossa ruudut olisivat peittäneet laajempia alueita ja karttaa voisi olla mukavampi lukea. Kartta antaa yksipuolista informaatiota. Vaikka kartta esittää vain 1-vuotiaita se antaa kuvan kuin ketään ei asuisi joissain osissa, juuri Espoon ja Vantaan pohjoisosissa. Valitsin 1-vuotiaat koska minua kiinnosti missä on juuri syntynyt lapsia eniten. Kartta kertoo kuitenkin vain absoluuttisen määrän ei sitä kuinka monta 1-vuotiasta on syntynyt per henkilö. Olisin voinut laskea arvot suhteellisiksi jo aluksi kuten Valtteri Lehto teki: “Halusin esittää ruutukohtaisesti pääkaupunkiseudun ulkomaalaisten suhteellisia osuuksia.” Näin ruutukohtaisen tiedon esittäminen on järkevää. Mietin olisiko pistekartta parempi. Mielestäni ruutukarttaa on mukavampi lukea kuin pistekarttaa. Niistä saa suunnilleen saman tiedon ja ne kertovat aiheiden sijainnin. Pistekarttaa ei tosin tule sekoitettua koropleettikartan kaltaiseen aineistoon. Kartastani oli vaikea selvittää missä oli mikin alue. Lisäsin karttaani Alueiden nimet. Teiden lisääminen myös olisi näyttänyt liian sotkuiselta. Tärkeimpien teiden ja raiteiden sijainnin näkee kuitenkin vähän viivaisina suurina määrinä ruutuja, kuten Helsingistä Korsoon suuntautuvalla alueella.

 

Lähteet:

Tommy Tienhaara. Tommy’s blog. Vol. 4. <https://blogs.helsinki.fi/ttienhaa/> Luettu 19.3.2017

Valtteri Lehto. Pakki sekaisin blogi. Kurssikerta 4: Be a square. <https://blogs.helsinki.fi/valttele/> Luettu 18.3.2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *