Kurssikerta 2 Projektiot

Toisella Kerralla puhuttiin projektioista ja datan lähteistä. Tunnin alussa pyöri dioja erilaisista datan lähteistä. Alussa mainittiin WFS-palveluista ja jostain WMTS-Palveluita. Sitten siirryimme käsittelemään erilaisia projektioita. Verrattiin Suomen lakin koko eri projektioilla QGIS ohjelmalla. Itse vertasin ETRS-LAEA projektiota neljään eri projektioon. Gall petersin projektioon, Robinsoniin, Van grinteniin ja Winkel projektioon. Pinta-ala erot olivat todella isot.

Kuva 1. Siinä on taulukko Suomen lakki alueen pinta-alasta eri projektioilla.

Siinä näkee, että miten isot erot ovat eri projektioiden välillä, joten kun tarkastellaan tietyn alueen pinta-alaa pitää olla tiedossa mitä projektiota käyttää. 

 

Kuva 2. Suomen kartan pinta-ala vääristymät Van Grinten projektiolla.

Kuva 3 Suomen kartan pinta-ala vääristymät Mercatorin projektiolla.

 

Kurssikerralla piti tehdä kartta siitä miten pinta-ala vaihtelut näkyvät kunta-kartalla siinä tein kahdella eri projektiolla Mercatorin ja Van Grintenin projektiolla. Erot eivät niissä hirveän isoja, mutta Grintenin projektio vääristää paljon enemmän pohjoisessa, kun mercatorin ja myös sama pätee Keski-Suomeen. Valitsin ihan sattumalta nämä projektiot. Alussa kokeilin eri projektiolla, mutta kun kokeilin muutamalla maailmankartta projektiolla niin, koko ohjelma kaatui.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *