Osallistaminen eriarvoisilla työmarkkinoilla

Koordinaattorit:

Sanna Blomgren, tutkija, THL
sanna.blomgren@thl.fi
Peppi Saikku, tutkija, THL
peppi.saikku@thl.fi

Abstraktit

 
Torstai 22.10. klo 15.00–17.30 Unioninkatu 40 sali 11

Avaussanat
Hannu Vesala, Simo Klem & Marika Ahlstén: Kehitysvammaisten ihmisten työllisyystilanne 2013–2014
Juha Klemelä: Sosiaalisista yrityksistä työpankkeihin
Auli Airila, Pirjo Juvonen-Posti & Minna Savinainen: Työelämän ulkopuolella olevien työikäisten työ- ja toimintakyky ja sosiaalinen osallisuus – arviointimallin kehittäminen
Jaloittelutauko
Raili Leskisenoja: Osallistaminen eriarvoisilla työmarkkinoilla?
Reetta Karjalainen: Työelämäosallisuuteen valtaamalla. Etnografinen tutkimus osallisuuden rakentumisesta nuorten Valtaajat-projektissa
Jouko Karjalainen: Keskustelu osallistavasta sosiaaliturvasta jatkukoon – ja eiköhän se jatku!
Loppusanat

 

Kunnan ja erityisesti sosiaalihuollon roolia vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien sosiaalisten ja työelämävalmiuksien parantamisessa on viime vuosina vahvistettu. Osallistavan sosiaaliturvan pilottihankkeet, pitkäaikaistyöttömyyden kuntakokeilu, sosiaalisen kuntoutuksen edistäminen, työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu, työmarkkinatuen uudistus sekä toimeentulotuen osittainen siirto Kelaan merkitsevät edelleen muutoksia kunnan rooliin vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevien palveluissa. Tämä voi tarkoittaa sosiaalisen ja osallisuutta edistävän näkökulman vahvistumista palveluissa. Toisaalta työttömien etuuksiin ja palveluihin liitetyt erilaiset velvoittavuudet ja niiden mahdollinen lisääminen ovat herättäneet kysymyksiä siitä, pyritäänkö palveluissa ennemminkin vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien kontrollointiin kuin hyvinvoinnin lisäämiseen ja työttömyydestä johtuvan eriarvoistumisen vähentämiseen. Ennen huhtikuun 2015 eduskuntavaaleja puolueilla oli koko joukko ehdotuksia palkkatuen käytön lisäämisestä ja myös työllistämisen kohteista.

Tässä työryhmässä on tavoitteena tarkastella erilaisten osallisuutta lisäämään pyrkivien toimien ja politiikkojen merkitystä yksilöiden hyvinvoinnin lisäämisen ja yhteiskunnan eriarvoistumiskehityksen kannalta. Voiko osallistavan sosiaaliturvan toimintamalleista ja muista aktivointikeinoista olla apua eriarvoisuuden vähentämisessä ja vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien hyvinvoinnin lisäämisessä? Voidaanko esimerkiksi maahanmuuttajille, pitkäaikaistyöttömille tai työelämän ja opiskelun ulkopuolella oleville nuorille suunnatuin osallisuutta lisäävin toimenpitein vähentää eriarvoisuutta?

Työryhmään toivotaan esityksiä, joissa tarkastellaan osallisuutta lisäävien toimenpiteiden ja politiikkojen vaikutuksia hyvinvoinnin lisäämisen ja eriarvoisuuden vähentämisen näkökulmista. Tarkastelu voi kohdistua yksilöön, yhteisöön, yhteiskuntaan, yksittäiseen toimintamalliin tai esimerkiksi osallistavan sosiaaliturvan arvoperustaan ja siitä käytyyn julkiseen keskusteluun. Tervetulleita ovat myös esitykset, joissa tarkastellaan osallistavaa sosiaaliturvaa, vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevia, osallisuuteen ja osallistumiseen liittyviä teemoja tai kunta-valtio-suhteen muutoksia työttömien palveluissa myös muista lähtökohdista. Ryhmässä voi esitellä sekä valmiita että suunnitteilla olevia tutkimuksia tai aihealueeseen liittyviä projekteja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *