Sosiaalipolitiikan alueelliset kysymykset ja valtakunnallinen ohjaus

Koordinaattorit:

Minna Mattila-Aalto, erikoistutkija, Kuntoutussäätiö
minna.mattila-aalto@kuntoutussaatio.fi
Jyri Liukko, erikoistutkija, Eläketurvakeskus
jyri.liukko@etk.fi

Abstraktit

Torstai 22.10. klo 15.00-17.30 Unioninkatu 40 sali 31

Pauli Rautiainen & Virve Valtonen: Sosiaaliset ja sivistykselliset perusoikeudet syrjäkunnissa – rapautuuko yhdenvertaisuus?
Anniina Lavikainen: Ovatko ikääntyneiden yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut utopiaa?
Tanja Kuronen & Hanna Moilanen: Kansalaistyötä?
Minna Mattila-Aalto: Marginalisoituvan nuoren yhdenvertaisuus poliittisen ohjauksen siiloissa
Riikka Lämsä, Päivi Santalahti, Henna Haravuori, Taina Huurre & Mauri Marttunen: Järjestelmätason ongelmat ruohonjuuritason toiminnassa: case nuorten neuropsykiatristen häiriöiden palvelujärjestelmä

 

Suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen suuret alueelliset erot ovat kansainvälisesti tunnistettu tosiasia. Eroja on erityisesti terveyspalvelujen ja vanhusten hoivapalvelujen saatavuudessa. Myös tuloerot tai erot sosiaalimenoissa ovat alueellisesti suuria. Lisäksi sosiaalipolitiikan kannalta merkityksellisiä alueellisia tekijöitä ovat erot väestörakenteessa sekä työ- ja asuntomarkkinoissa. Alueelliset erot aiheuttavat sosiaalipolitiikalle erityisiä haasteita.

Tällä hetkellä Suomessa etsitään kuumeisesti keinoja julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten alentamiseen ja tehokkaampaan kohdentamiseen. Kustannusleikkaustavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan sekä hallintorakenteisiin kohdistuvia ratkaisuja että muutoksia itse palveluihin.

Työryhmä virittää keskustelua sosiaali- ja terveyspalvelujen alueellisten erojen kaventamisen haasteista, ratkaisuyrityksistä ja toimivista käytännöistä. Olennainen seikka tässä on alueellisten erityispiirteiden ja valtakunnallisen ohjauksen suhde.

Työryhmään ovat tervetulleita sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä toimeentuloturvan alueellisia kysymyksiä sivuavat esitykset laajalla kirjolla. Työryhmään sopivat hyvin myös valtakunnallisen ja paikallisen välistä problematiikkaa käsittelevät esitykset. Mahdollisia teemoja voivat olla esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenne- ja rahoitusuudistus, poliittinen koordinaatio, alueellinen sosiaali- ja terveyspalveluintegraatio, strategisen ohjauksen välineiden kehittäminen, palvelujen alueellista saatavuutta lisäävät ratkaisut, työ- ja toimintakykyä edistävien palveluiden alueellinen ja valtakunnallinen kehittäminen sekä eläketurvaan ja muuhun toimeentuloturvaan liittyvät kysymykset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *