Viron ruokakulttuuri

Viro-havarissa valmistetaan ruokia, joissa käytetään virolaisia perusruoka-aineita. Näitä ovat esimerkiksi peruna, sianliha ja erilaiset hapanmaitotuotteet kuten rahka ja smetana. Virolainen ruokakulttuuri on suhteellisen yksinkertainen ja maan historia on muokannut sitä suuresti etenkin viime vuosisadan aikana. Havarin alkuruoat ja pääruokalajit ovat yksinkertaisia arkiruokia, kun taas herkulliset jälkiruoat ovat muistutuksena virolaisen ruokakulttuurin rikkauksista.

RUOKALISTA

Hunajasima
Kiluleipä

Virolainen perunasalaatti
Savustettu kampela
Uuniperunat siankyljellä

Suklaahapankaalikakku
Hunajakakku

 

Hunajasima / Modu

100g hunajaa
1l vettä
1g hiivaa
sitruunankuorta

Pese ja kuori sitruuna. Keitä vesi yhdessä sitruunankuorten kanssa ja nosta kattila liedeltä. Lisää hunaja. Kun hunaja on sulanut ja neste jäähtynyt, lisää veteen liuennut hiiva. Anna käydä n. 3 vuorokautta, sitten siivilöi ja kaada pulloihin. Säilytä kylmässä

 

Kiluleipä / Kiluleib

Mustaa leipää
Taluvoie:ta
Kilu eli kilohailifileitä
Kananmuna
Punasipuli
Koristeeksi tilliä tai persiljaa

Leipäviipaleet leikataan puoliksi ja voidellaan taluvoie:lla. Asettele kilohaili filee, kananmuna lohko sekä sipulirenkaat leipäviipaleen päälle. Koristele halutessasi tuoreella tillillä tai persiljalla.

 

Virolainen perunasalaatti / Kartulisalat

6-8 keskikokoista perunaa
2 keskikokoista porkkanaa
230g Larstevorstia tai lauantaimakkaraa
2 kanamunaa (keitettynä)
1 omena
½ sipuli
2 maustekurkkua
2dl purkki herneitä
n.300g majoneesia
smetanaa maun mukaan

Keitä perunat ja porkkanat kuorineen ja anna jäähtyä. Kuori ne ja kuutioi 0,5-1cm:n tasakokoisiksi kuutioiksi. Keitä samaan aikaan toisella levyllä munat ja pilko pieniksi. Kuutioi omena, sipuli ja kurkku. Leikkaa myös makkara pieniksi paloiksi. Laita kaikki ainekset samaan laakeaan astiaan ja lisää joukkoon herneet, majoneesi. Sekoita varovasti. Koristele salaatti tillillä. Jos teet salaattia kerralla suuremman määrän, niin lisää majoneesi sekä smetana.

 

Savustettu kampela

Kala puhdistetaan ja laitetaan vaalea eli vatsapuoli ylöspäin savustumaan esimerkiksi savustuslaatikkoon. Kypsänä kala laitetaan karkean suolan kanssa vuokaan ja odotetaan hetki, että suola imeytyy lämpimään kalaan.

 

Uuniperunat siankyljellä (8hlö:lle)

2kg perunoita
1kg siankylkipaloja
2 isoa sipulia
suolaa
mustapippuria

Kuori perunat ja laita joko kokonaisina tai puolikkaina syvään uunivuokaan. Ripottele pinnalle suolaa. Laita perunoiden väliin sipulirenkaita. Leikkaa liha siivuiksi ja aseta kaiken päälle. Ripottele lihaan suolaa ja pippuria. Paista uunissa kunes perunat ovat päältä ruskeita ja rapeita.

 

Suklaahapankaalikakku / Shokolaadikeeks hapukapsaga

Pohja:
150g Voita
150g sokeria
3kananmunaa
50g kaakaojauhetta
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2.5dl maitoa
100g hapankaalia

Kuorrute:
130g  tummaa suklaata
50g vähäsuolaista voita

Vatkaa huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa. Lisää yksitellen kanamunat. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää vaihtelen maidon kanssa taikinaan. Ihan lopuksi lisää hapankaali, sekoita tasaiseksi ja paista 23×23 cm uunivuokassa 160 asteessa n.30-40 min. Jäähdytä kakku. Valmista kuorrute lämmittämällä kattilassa voi ja suklaa. Levitä suklaakuorrute kakulle.

 

Lisäksi rahkaohje, joka on erittäin tyypillinen jälkiruoka virolaisessa ruokakulttuurissa:

Virolainen rahka/kohupiim-vaahto

2 dl kohupiimää
1 dl kuohukermaa
tomusokeria
vaniljasokeria
marjoja tai hedelmiä

Vaahdota kerma. Lisää joukkoon kohupiimä. Mausta sokerilla oman maun mukaan. Lusikoi kulhon pohjalle kohupiim-vaahtoa ja ripottele päälle marjoja.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *