Kategoriat
Uncategorized

Henkilöstökulut kunnittain kartalla

Edellisessä blogipostauksessa kerroin haasteista liittyen ensimmäisen kurssiviikon itsenäisiin QGIS:sillä tehtäviin tehtäviin. Koska minulla sattui olemaan ylimääräistä aikaa, päätin vielä kokeilla vaikeustason 2 tehtävää, jossa tarkoituksena oli etsiä internetistä kuntiin liittyvää dataa, jota voi esittää kurssin materiaaleissa olevalla kuntapohjalla.

Hyödynsin tehtävässä Tilastokeskuksen Kuntien ja kuntayhtymien raportoimat taloustiedot -tietokantaa, josta valitsin tarkasteltavaksi muuttujaksi kuntien henkilöstökulut. Tarkasteltavaksi vuodeksi valitsin vuoden 2015, sillä myös kurssimateriaalin kuntapohja on vuodelta 2015. Jos olisin valinnut tuoreemman vuoden, kuten vuoden 2020, tietokantojen tiedot eivät olisi sopineet täysin yhteen, sillä kuntien määrä on laskenut vuoden 2015 jälkeen. Tietojen liittämisessa kuntapohjaan käytin apuna QGIS Tutorials and Tips -verkkosivuston ohjeita, joiden avulla tehtävän tekeminen onnistui suhteellisen helposti.

Oikeastaan ainoa QGIS:iin liittyvä uusi haaste tässä tehtävässä ilmeni tekstinkäsittelyssä. QGIS:iin tuomani tiedosto sisälsi ääkkösiä, joita ohjelma osaa käsitellä, jos tiedosto on koodattu oikeaan muotoon eli UTF:8:aan. Näin ei kuitenkaan automaattisesti ollut, minkä seurauksena ohjelma ei pystynyt yhdistämään tiedoston tietoja kuntapohjaan. Onneksi kuitenkin tajusin nopeasti, mistä ongelma johtuu ja löysin paikan, jossa voin muutta tiedoston koodausasetuksia.

Valmis koropleettikartta esittää siis kuntien henkilöstökuluja vuonna 2015 (kuva 1). Kuntien henkilöstökulujen osuudet on suhteutettu koko maan henkilöstökuluihin. Luokkien ja luokittelutavan valinta oli haastavaa, sillä Suomessa on selvästi paljon sellaisia kuntia, joiden henkilöstökulujen osuus suhteessa koko maahan on alhainen, ja vähän sellaisia kuntia, joiden henkilöstökulujen osuus suhteessa koko maahan on selvästi muita kuntia korkeampi. Kuten kartasta näkee, suurin osa kunnista on väritetty vaaleimmalla virheän sävyllä (henkilöstökulut 0-0,21 %). Tummimmalla värillä on väritetty vain Helsinki (henkilöstökulut 4,63-12,5 %). Jos olisin lisännyt luokkien määrää valitsemastani kuudesta luokasta, olisi alhaisempia henkilöstökuluja ilmaisevien luokkien luokkarajat käyneet vain pienemmiksi. Toki olisin voinut valita luokittelutavaksi myös jonkin muun kuin luonnollisilla rajoilla luokittelun, mutta en ole varma olisiko sekään parantanut tilannetta.

Ylipäänsä kartta kuitenkin havainnollistaa sitä todellisuutta, että mitä isompi kunta on, sen enemmän sillä on henkilöstökuluja. Kunnan suuruus vaikuttaa siihen, kuinka paljon palveluja se tuottaa asukkailleen; mitä enemmän kunnassa on asukkaita, sen enemmän kunta joutuu tuottamaan palveluja heille ja mitä enemmän palveluita kunta tuottaa, sen enemmän se tarvitsee henkilökuntaa ja sitä enemmän sillä on henkilöstökuluja. Isommat kunnat saattavat myös tuottaa laajemmin sellaisia palveluja, joita kuntien ei ole pakko tuottaa (esimerkiksi uimahalli- ja muita liikuntapalveluja), mikä nostaa niiden henkilöstökuluja. Helsinki korostuu selvästi muusta maasta henkilöstökuluillaan. Viidenteen luokkaan (2,25-4,63 %) lukeutuu isoja kaupunkeja: Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu. Neljänteen luokkaan (1,22-2,25) lukeutuu puolestaan keskisuuria kaupunkeja: Jyväskylä, Kuopio, Joensuu, Pori, Kouvola ja Lahti. Kartasta näkee, että alimpaan luokkaan kuuluvia kuntia on enemmän muualla kuin Etelä-Suomessa, mitä selittänee väestön keskittyminen Etelä-Suomeen.

Kuva 1. Kuntien henkilöstökulut vuonna 2015. Lähde: Suomen virallinen tilasto (SVT). (2016). Kuntien tilinpäätökset 2015. Kuntatalous.
ISSN=2343-4147. Helsinki: Tilastokeskus Haettu 24.1.2022 osoitteesta: http://www.stat.fi/til/kta/meta.html

Lähde:

Suomen virallinen tilasto (SVT). (2016). Kuntien tilinpäätökset 2015. Kuntatalous.
ISSN=2343-4147. Helsinki: Tilastokeskus Haettu 24.1.2022 osoitteesta: http://www.stat.fi/til/kta/meta.html

Kirjoittanut Ronja Sonninen

Geography student at University of Helsinki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *