Viikko 5 – Puskurointi ja itsenäinen työskentely

Tunnin aluksi tutkimme viime viikolla tehtyjä Pornaisten alueelle itse piirtämiämme karttakohteita ja niiden kanssa harjoittelimme erilaisten analyysi työkalujen käyttöä. Kurssikerran aluksi kuitenkin huomasin, että kaikki rakennukseni olivat kadonneet kartastani, sillä olin ilmeisesti unohtanut tallentaa väliaikaisen välilehden erikseen. Jos tästä jotain positiivista haluaa löytää, niin ainakaan en helposti tee samaa virhettä uudestaan sillä niin paljon kyllä ketutti. Onneksi Artulla oli valmiina aineistot, mitä pystyin käyttämään eikä tunti kaatunut osaltani tähän virheeseen.

Pornaisten kartta-aineistoa käyttäen teimme erilaisia puskureita kohteiden ympärille ja analysoimme tuloksia. Puskurointi, kun sen oli kerran löytänyt, oli helppokäyttöinen ja miten että sitä voitaisiin yksinkertaisimmillaan käyttää selvittämään, vaikka kuinka lähellä suunniteltavia tuulivoimaloita asutus on sillä, jotkut ihmiset kokevat tuulivoimalan läheisyydessä asuessaan negatiivisia terveysvaikutuksia (THL). Nestori taas mainitsi, että puskurointi on todella käyttökelpoinen työkalu, vaikka kauppojen asiakas-/vaikutusalueiden tarkastelussa. Meille ei ole ainakaan vielä opetettu kuinka tehdä saavutettavuusanalyyseja esim. selvitetty kuinka nopeasti ja kuinka laajalta alueelta jonnekin pisteeseen pääsee autolla tai julkisilla kulkuvälineillä. Jos sen vielä joskus oppisi, niin bufferi analyysin kanssa yhdessä käyttäen, voisi tulevaisuudessa tehdä todella mielenkiintoisia analyyseja vaikka mitä dataa käyttäen.

Sitten jouduimmekin itsenäisten töiden pariin ja jouduimme käyttämään eri työkaluja itsenäisesti erilaisten asioiden selvittämisessä. Työkerta erosi edellisistä merkittävästi sillä pääpaino oli omassa tekemisessä. Tällä kerralla ei ollut mahdollisuutta seurata Arttua passiivisesti ja klikkailla asioita perässä vaan täytyi miettiä työkalujen käyttöä itsenäisesti.  Toisaalta kuten Riinakin sanoi asian, itsenäisesti tehdessä tehtäviä oli pakko keskittyä omaan tekemiseen, mikä taas helpotti ymmärrystäni uusien työkalujen käytöstä. Olin kuitenkin hiukan kipeä joten lähdin tunnilta etuajoissa. Palaan tehtävien pariin ehkä myöhemmin.

Kuva 1. Taulukko

Statistics Panel on minulle hieman vaikeakäyttöinen enkä ole kunnolla ymmärtänyt sen logiikkaa siltä osin, että saisin siihen näkyviin ne asiat joita haluan tarkastella. Olen kuullut sen hienoudesta ja käyttökelpoisuudesta yhdistettynä Spatial Query työkaluun, joten haluan vielä ehdottomasti oppimaan käyttämään tätä analyyseissä. Muuten erilaisia analyysi työkaluja on oppinut käyttämään ihan hyvin esim. tällä kerralla käytetty Join attributes by location -toiminto on jo tuttu.

Yksi hienoimpia löydöksiäni kurssilla oli kun opin, mistä karttojen tarkkuutta voi säätää, minkä löysin kun väsäsin blogini otsakekuvaa ja aloin miettimään millä tarkkuudella sen haluan. Muutenkin tuntuu että karttojen visuaalista ilmettä säätelevät työkalut ja Composer ikkuna alkaa olla hallussa.

Itse olen myös oppinut etsimään ja laittamaan päälle pullugins valikosta vektoreiden analyysityökalut, sillä minulla ne tuppaavat aina välillä katoamaan ja on muutaman kerran tullut paniikki tunnilla, kun Arttu on jo jatkamassa selitystä eteenpäin ja minä joudun vielä pyytämään hänet apuun. Työkalujen alkaa myös itse muistamaan mistä ne tutimma löytyy ja miten niitä käytetään, mutta on myös asioita jotka ovat vielä epävarmoja.

 

Lähteet:

Grönholm, Nestori. Luku 5. Aivot käyttöön.

https://blogs.helsinki.fi/nestorig/2019/02/26/luku-5-aivot-kayttoon/ (luettu 23.3.2019)

Korhonen, Riina. Kurssikerta 5.

https://blogs.helsinki.fi/riinakor/2019/03/13/205/ (luettu 23.3.2019)

https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/melu/tuulivoima-ja-melu (luettu 23.3.2019)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *