Fuksisanasto

Jokaiselle tulevalle fuksille lähetetään infopaketti postitse kesän aikana. Sitä odotellessa voi vaikkapa tutustua Stigman pieneen fuksisanastoon.

Ainejärjestö

Pääainekohtaiset ainejärjestöt järjestävät vapaa-ajantoimintaa saattaen opiskelijat yhteen niin rennon yhdessäolon merkeissä kuin myös hieman virallisimmissakin tilaisuuksissa. Ainejärjestötoimintaan voi osallistua kuka vaan!

Akateeminen vartti

Opetus alkaa 15 minuuttia yli tasatunnin, ellei toisin mainita.

Aleksandria

Oppimiskeskus Aleksandria sijaitsee osoitteessa Fabianinkatu 28. Magneettiavaimen omistajalle ovet ovat auki lähes kellon ympäri, muille aukioloaikojen mukaan.

Alumni

Alumni-sana on latinaa ja tarkoittaa kasvattia tai suojattia. Alumnilla viitataan usein jo yliopistosta valmistuneihin henkilöihin.

Arvostelu, arvosteluasteikko

Yliopistossa käytetään 6-portaista arvosteluasteikkoa 0 – 5 (0 = hylätty, 1 = välttävä, 2 = tyydyttävä, 3 = hyvä, 4 = kiitettävä ja 5 = erinomainen). Pro gradu -tutkielmat arvostellaan tästä poikkeavalla asteikolla (approbaturista laudaturiin).

Ekskursio

Ekskursiolla tarkoitetaan opintomatkaa tai vierailua esimerkiksi yritykseen tai viranomaiseen.

Fuksisuunnistus

Perinteikäs initaatiomeno. Uudet ja vanhat opiskelijat kohtaavat joka syksyisellä fuksisuunnistuksella. Unohda mopotukset, nahkiaiset ja muut kamaluudet. Fuksisuunnituksella on oikeasti hauskaa!

Haalarit

Kotimainen kura-asu. 40 % puuvillaa ja 60 % polyamidia. Suojaa tuulelta ja tuiskulta opiskelijatapahtumissa. Valtsikalaisten värinä kirkkaanpunainen.

HOPS

HOPS tarkoittaa henkilökohtaista opintosuunnitelmaa.

HYY

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. HYY muun muassa ajaa opiskelijan etua sekä tukee aine-järjestöjen toimintaa.

JOO-Opinnot

JOO tarkoittaa “joustavaa opinto-oikeutta”. JOO-opinnot ovat sivuaineopintoja jossakin muussa kuin omassa yliopistossa. Joustavaa opinto-oikeutta tulee hakea erikseen. Lisää tietoa asiasta: http://www.joopas.fi

Kaapelinvalajat

Kannunvalajien eli valtsikan opiskelijoiden oma sähköpostilista. Listalla tiedotetaan sekä opiskeluun että vapaa-aikaan liittyvistä asioista. Tuutorisi neuvoo listalle liittymisessä.

Kaisa-talo

Uutuuttaan kiiltävä Helsingin yliopiston pääkirjasto. Kurssikirjoja ja muuta luettavaa joka lähtöön sekä erilaisia työskentely- ja lukutiloja.

Kajahdus

Stigman ainejärjestölehti. Kajahdus ilmestyy 2-4 kertaa vuodessa aina yhtä suuren kohun saattelemana. Mikäli sinulla on hurja kirjoitusvimma tai mahtava juttuidea, ota yhteyttä Kajahduksen päätoimittajaan tai toimituskuntaan.

KannuGames

Valtsikan syksyn avaava tapahtuma, jossa fukseilla on mahdollisuus tutustua toisiinsa sekä vanhempiin opiskelijoihin leikkimielisten kilpailujen merkeissä. Järjestetään Suomenlinnassa.

Kannuklusteri

Valtsikan ainejärjestöjen tilat. Sijaitsevat Uuden Ylioppilastalon (Mannerheimintie 5 A) kolmannessa kerroksessa.

Kannunkaatajaiset

Yliopiston avajaiskarnevaalipäivänä järjestettävä tilaisuus tiedekunnan sisäpihalla.

Kannunvalajat ry

Kannunvalajat (tuttavallisemmin Kannu) on ollut Valtsikan opiskelijoiden kattojärjestö jo vuodesta 1945!

Kuppala

Valtsikan järjestötila, joka sijaitsee tiedekunnan tiloissa. Nimi juontaa juurensa Unioninkatu 37 sairaala-aikoihin. Tuolloin tila toimi yliopistollisen keskussairaalan iho- ja sukupuolitautien klinikkana…

Metsätalo

Metsis eli U40. Unicafe ja luentosaleja.

Oodi

WebOodin kautta voit sähköisesti seurata kaikkea opintoihisi liittyvää. Oodin kautta ilmoittaudutaan kursseille sekä tiedekuntatentteihin. Oodista näet myös opintosuorituksesi.

Opintopiste

Opintopisteet kertovat kurssin laajuuden. 1 opintopiste vastaa noin 27 tunnin työmäärää.

Periodi

Yliopistossa lukuvuosi jakautuu neljään opetusperiodiin, joiden väliin jää opetukseton väliviikko. Väliviikon voi pyhittää vaikkapa tenttiin valmistautumiselle.

Portsu

Porthania. Sieltä löydät mm. Unicafen, luentosaleja ja yliopistoliikunnan jumppatilan.

Pääkkäri

Yliopiston päärakennus, lyhenne PR. Rakennuksessa uusi ja vanha puoli, luentosaleja, Unicafe sekä opintotukineuvontaa.

Roomis

Yhteiskuntapolitiikan ja sosiaalityön opiskelijoiden yhteinen tila, joka sijaitsee Snellmaninkatu 10:n alakerrassa. Toiminut ennen muinoin ruumishuoneena… Stigman ja Stydin tavallisin kokouspaikka. Tilan voi myös varata esim. opintopiirin käyttöön tai sinne voi tulla vain hengailemaan. Kahvinkeitin löytyy!

Sitsit

Akateemiset pöytäjuhlat. Syödään, juodaan ja lauletaan juomalauluja. Laulaminen on usein pääosassa! Yleensä sitseillä pukeudutaan astetta hienommin kuin arkena tai sitten teeman mukaan milloin mitenkin.

Sosiaalitieteiden laitos

Toinen valtiotieteellisen tiedekunnan kahdesta suurlaitoksesta.  Sosiaalitieteiden laitokseen kuuluvat yhteiskuntapolitiikan, sosiaalityön, sosiaalipsykologian, sosiologian, sosiaali- ja kulttuuriantropologian, viestinnän ja tilastotieteen oppiaineet.

Stigma

Stigma ry. Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan opiskelijoiden ainejärjestö.

Stigma-lista

Stigman oma sähköpostilista, johon sosiaalipolitiikan opiskelijan on suositeltavaa liittyä. Listan kautta saa tärkeää tietoa ajankohtaisista tapahtumista. Tuutori neuvoo listalle liittymisessä.

Snellmania

Unioninkatu 37 (U37). Valtsikan päärakennus, josta löytyy Valtsikan Unicafe, ATK-huone, valtsikan oppiaineiden tiloja sekä tiedekunnan kanslia.

Tiedekuntatentti

Tenttitilaisuus, joka on aina yhtä odotettu. Valtsikan opiskelijoiden kohdalla kyseinen ilonpäivä on lauantai. Tiedekuntatenteissä eli tedareissa suoritetaan usein kirjatenttejä. Ilmoittautumien tapahtuu WebOodin kautta.

Tutkain

Kannunvalajien julkaisema perinteikäs lehti jo vuodesta 1964.

Tutor

Tutor eli tuutori on henkilö, jonka puoleen voit huoletta kääntyä opiskeluun ja vapaa-aikaan liittyvien pulmien kanssa. Tuutori auttaa opiskelun alkuvaiheissa käytännön asioissa sekä näyttää sinulle kaikki tärkeät (ja vähemmän tärkeät) paikat. Tuutori on olemassa juuri sinua varten. Kysy rohkeasti, tyhmiä kysymyksiä ei ole!

Unicafe

Opiskelijalle edullisin vaihtoehto saada lounasaikaan masu täyteen. Unicafeita löytyy useampi jokaiselta kampukselta.

Uusi

Vanhan vieressä sijaitseva Uusi ylioppilastalo (Mannerheimintie 5). Sieltä löytyy mm. HYY:n keskustoimisto ja Kannunvalajien yhteiset tilat.

Wanha

Vanha ylioppilastalo (Mannerheimintie 3). Muistetaan erityisesti vuonna 1968 tapahtuneesta Vanhan valtauksesta. Rakennuksesta löytyy nykyisin mm. varsin mukava kuppila.

Valtsika tai valtsikka

Valtiotieteellinen tiedekunta.

Vuosijuhlat

Hienoakin hienompi juhlapäivä, jolloin juhlistetaan järjestön vuosipäivää. Kyseessä hienot iltapukujuhlat, joissa kuullan juhlapuheita, nostellaan maljoja sekä tietenkin myös lauletaan. Ennen kaikkea nautitaan hyvästä seurasta!

Yhteiskuntapolitiikan laitos

Edesmennyt sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos. Jäänteenä tilat Snellmaninkatu 10:ssa, jossa sijaitsevat mm. legendaarinen Wariksenpesä ja Roomis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *