KURSSIKERTA 7

Viimeinen kurssikerta kokoaa yhteen kaiken kurssin aikana opitun – kartan teon alusta asti itse. Päättötyössä teimme  vapaavalintaisesta alueesta, oli se sitten valtio, maakunta tai maanosa, kartan, jossa esitetään kaksi teemaa. Aineistot karttaan tuli etsiä itse internetistä – ladata, muuttaa MapInfossa tietokannaksi ja visualisoida kartalle.

Sinänsä tehtävänanto ei kuulosta niin pahalta. Todellisuudessa se on aika paha. Pelkästään aiheen miettiminen ja päättäminen vei minulta kaksi päivää tappelua internetin kanssa. Selaillessani muita kurssiblogeja huomasin, että monet potivat samaa ongelmaa. Esimerkiksi Kirsi koki samaa tuskaa kuin minä: valinnanvaraa on niin hirmuinen määrä!

Halusin ensimmäiseksi tehdä kartan Intiasta, sillä maa on minulle läheinen monista kulttuurisista ja “hengellisistä” (hah, en oo kuitenkaan mikään hippi) syistä. Löysin mielenkiintoisen aineiston Intian slummeista – kaikki slummit kaikissa osavaltioissa sekä niiden asukkaiden ikä- ja sukupuolijakauma. Wow. Mietin pitkään, että minkälainen aineisto sopisi slummien kanssa samalle kartalle, ja lopulta löysin mitä mielenkiintoisimman aiheen – eli Intian HNWI-dataa (high net-worth individuals = rikkaat ihmiset). Epäonnekseni olisin tästä herkkupalasta joutunut maksamaan 1 600 dollaria, joten jätin sen sikseen. Seuraavat kaksi tuntia tappelin kartan kanssa, jota en saanut haluamaani muotoon MapInfossa (liian suppeat ohjeet minulle), joten päätin haudata koko Intia-idean.

Päädyin valitsemaan toisen lempivaltioni, eli Nigerian. Kaikesta mediahömpötyksestä ja korruptiosta ja Boko Haramista ja muusta tietoisena pidän Nigeriasta, sillä lempikirjailijani on nigerialainen nainen Chimamanda Ngozi Adichie. Enivei, Afrikasta löytyy netistä hyvää karttamateriaalia, joten nokkelana tyttönä käytin avointa dataa hyväkseni.

Perustietoja Nigeriasta:

  • Pinta-ala: 923 768 km2
  • Väkiluku: 177 155 754 (sijalla 7)
  • Osavaltioita: 37
  • Pääkaupunki: Abuja
  • Virallinen kieli: Englanti
  • Etnisiä ryhmiä: 250

Sitten törmäsin toisenlaiseen ongelmaan. Nigerian tilastot ovat niin laajat, että en edes osannut kuvitella minkälaisista asioista voi tehdä tilastoja. Seuraava haaste on sitten karsia tuhansista vaihtoehdoista kaksi toisiaan täydentävää tietokantaa.

Valitsin tutkittaviksi teemoiksi:

1) Äärimmäisessä köyhyydessä elävien prosenttiosuus osavaltion väestöstä

2) Rikkaiden prosenttiosuus osavaltion väestöstä

Kuva 1. Nigerian äärimäisessä köyhyydessä elävien osuus sekä rikkaiden osuus osavaltioittain (NBS 2009)
Kuva 1. Nigerian äärimäisessä köyhyydessä elävien osuus sekä rikkaiden osuus osavaltioittain (NBS 2009)

Nigeria on maailman yksi nopeimmin kasvavista talouksista, ja Nigerian luonnonvarat ovat maailman ja erityisesti Afrikan mittakaavassa suuret. Tuotot ja rikkaudet kuitenkaan harvoin päätyvät kansalle, sillä ulkomaalaiset investoijat ja muutamat harvat eliittiin kuuluvat henkilöt hyötyvät luonnonvaroista eniten. Nigeriassa korruptio on myös suuri ongelma, sekä uskontojen (kristinusko ja islam) ja heimojen väliset kiistat.  Tulojen epätasainen jakautuminen lisää köyhien määrää Nigeriassa, sillä keskittyminen jatkuvaan talouskasvuun ja maailmankauppaan vie valtion keskittymisen pois ihmisten sosio-ekonomisen aseman parantamisesta. Nigeriaa myös kalvavat jatkuvat kapinallisten hyökkäykset, kuten Boko Haram on näyttänyt.

Kartallani kuvaan rikkaiden pienen osuuden osavaltioittain, sekä äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrän osavaltioissa. Huomioitavaa on se, että yhteensä köyhien määrä on paljon suurempi, noin 70-80% luokkaa keskimäärin (Maailmanpankki). Kartallani esitän vain äärimmäisessä köyhyydessä, eli noin dollarilla tai sen alle elävien osuutta.

Mielenkiintoisin havainto on se, että alueilla joilla äärimmäisten köyhien osuus on suurinta, myös rikkaiden osuus on suuri. Erityisesti Etelä-Nigerian rannikko-osavaltioissa varallisuuserot ovat suuret. Rannikolla on suurkaupunkeja sekä suuri väestöntiheys, mikä voi selittää köyhien lukumäärää. Toisaalta myös työpaikkojen vähyys ja eliitin öljyvarat sijaitsevat rannikolla, mikä voi suurentaa eroa entisestään.

Pohjois-Nigeriassa on vähemmän rikkaita kuin etelässä, mutta köyhien suhteellinen osuus on suurempi. Äärimmäisessä köyhyydessä eläviä on vähemmän kuin urbaanissa ympäristössä, mutta maaseudun köyhyys ja infrastruktuurin sekä koulutuksen puute lisää köyhyyttä.

Valmis kartta esittää suhteellisten lukujen sijoittumisen kartalla hyvin, mutta liikaa informaatiota jää pimentoon (esimerkiksi köyhien kokonaisosuus osavaltioittain). Siksi liitin karttaan  muutaman linkin artikkeleista, jotka koskevat joko jotain tiettyä osavaltioita, tai sitten rikkautta ja köyhyyttä Nigeriassa. Artikkeleista selviää myös köyhyyden kokonaisosuus joissain osavaltioissa, mikä lisää kartankin informatiivisuutta. (Klikkailkaa karttaa mm. etelästä ja pohjoisosista, kyllä ne linkit löytyy 😀 Sivun alalaidasta näkee, kun kursori osuu alueelle jolla on linkki!)

Linkki karttaan:

Nigeria_blogi

Matka MapInfon ihmeelliseen maailmaan on nyt loppunut (ainakin hetkeksi), ja uskon saaneeni aika tiiviin mutta hyödyllisen paketin karttojen tekemiseen. Harjoitusta tarvitsen vielä paljon, mutta kun on ohjeet tallella niin niihin pystyy aina palaamaan mukavasti. HotLink-kuvan lisääminen blogiin oli yllättävän vaikeaa, ja jouduin turvautumaan vanhemman opiskelijan koodaustaitoihin tässäkin asiassa.

Kiitos vielä kurssilaisille mahtavista blogikirjoituksista sekä Artulle ikuisesta kärsivällisyydestä. So long!

 

– Sara

______________________________________________________________________

Kirjallisuus:

Administrative boundaries (2007). Map Library. <http://www.mapmakerdata.co.uk.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/library/stacks/Africa/Nigeria/index.htm> Luettu 5.3.2015

Berrebi, D. (2013). Poverty in Nigeria. Poverties.org. <http://www.poverties.org/poverty-in-nigeria.html> Luettu 5.3.2015

Kivistö, K. (2015). 7. kurssikerta- Uusiutuva energia EU:ssa ja Norjassa. Paikka, vaikka. <https://blogs.helsinki.fi/kzkivist/> Luettu 10.3.2015

Nigeria. Wikipedia (2015). <http://fi.wikipedia.org/wiki/Nigeria>  Luettu 5.3. 2015

Nigeria: Bayelsa state to speed up aid for oil spill victims. Irin news. 10.2.2012. <http://www.irinnews.org/report/94833/nigeria-bayelsa-state-to-speed-up-aid-for-oil-spill-victims> Luettu 5.3.2015

Nigerian National Bureau Of Statistics (2015). <http://www.nigerianstat.gov.ng/> Luettu 5.3.2015

Nigerian Statistical Data Portal (2015). <http://nigeria.prognoz.com/> Luettu 5.3.2015

Nigeria’s Wealth Gap (2014). Business Daily. BBC World Service. <http://www.bbc.co.uk/programmes/p02226p0> Luettu 5.3.2015

Subair, G. (2013). 70 million Nigerians are poor, says World Bank – Jigawa state poorest in Nigeria. Nigerian Tribune. 14.5.2013. <http://www.tribune.com.ng/news2013/index.php/en/news/item/11829-70-million-nigerians-are-poor-says-world-bank-jigawa-state-poorest-in-nigeria> Luettu 5.3.2015

Kuvat:

Boko Haram <https://abagond.files.wordpress.com/2014/05/boko-haram-map-of-attacks.jpg> Luettu 5.3.2015

Lagos’ slum. <https://tedconfblog.files.wordpress.com/2013/10/ted-talk-iwan-baan-066.jpg> Luettu 5.3.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *