Samtal på webben

Användare kan vara uppkopplade både genom text som skrivs in på tangentbordet och genom röst- och videobilder med hjälp av diverse webbchattstjänster.

Chatt och IRC

Chatt– och IRC (Internet Relay Chat) -diskussioner är realtids, textbaserade chattsystem, där man kan tala med en eller flera personer samtidigt. Båda dessa kanaler har vanligen något tema eller ämne men chatten kan också flyta fritt. Om du inte känner till någon chatt- eller IRC-kanal sedan tidigare, kommer du snabbt att att göra det när du följer andra som chattar. De flesta chattarna kan användas i webbläsaren.

Du kan enkelt ansluta dig till en IRC-kanal genom tjänster som används i webbläsaren (Google ”irc” ”browser”), men många användare föredrar att använda ett separat program. Olika operativsystem har olika IRC-program, t.ex. Mirc (Windows), X-Chat (Linux) och Irssi (Unix).

Chatt-tjänsten kan också utgöra en del av någon annan, större tjänst. Exempelvis har Facebook sin egen, realtids chatt-tjänst utöver sina normala status- och kommentarsfunktioner.

Dessutom finns det separata direktmeddelandetjänster (Windows Live Messenger och AOL Instant Messenger) som använder även andra funktioner, såsom filöverföringar eller röstmeddelanden. Sådana tjänster fungerar bäst i privata meddelanden mellan vänner.

IP-samtal

Genom Internet kan bild, röst och text överföras över hela världen i nära realtid. Därför har olika slags tjänster gjort det möjligt att ringa till andra sidan jorden – ofta utan några extra kostnader.

När du använder sådana tjänster så vidarebefordras ditt samtal över Internet; rösten vidarebefordras inte i ett normalt telefonnätverk. Det är därför dessa samtal kallas för VoIP (Voice over Internet Protocol) -samtal. För att ringa ett IP-samtal behöver du något av följande:

  • En relativt ny smart telefon med internetanslutning, en gratis programvara som kan laddas ner via Internet
    ELLER
  • En laptop eller en desktop, internetanslutning, mikrofon och öronsnäcka, programvara som kan laddas ner gratis från Internet

Viber är ett populärt gratisprogram för mobila användare. Användarna som ansluter sig till tjänsten kan ringa kostnadsfritt till varandra om bådas utrustningar är anslutna till Internet.

Stora datamängder överförs via Internet genom IP-samtalen. Innan du använder tjänsten med din mobiltelefon, kontrollera att bredbandsabonnemanget är baserat på en fast månadskostnad och inte på mängden överförda data. Numera har de flesta dataabonnemang en fast prissättning.

Du kan koppla video till röstanslutningen med den gratis Skype-mjukvaran, om en eller båda användarna har webbkamera i sin dator.

Utöver att sända röst- och videosamtal så kan du också “chatta”, antingen i realtid eller på ett sådant sätt att dina meddelanden hamnar i dina vänners chatt-inkorgar nästa gång han eller hon loggar in till sin direktmeddelandetjänst.

Bilden nedan visar mjukvaran Skype, ett av de mest välkända samtalsprogrammen på Internet:

Notera att många IP-program också mot en avgift erbjuder tjänster som möjliggör samtal till landkabels- eller mobila telefoner.

Specialtecken för webbsamtal – smileys

Man använder ofta smileys för att uttrycka känslor i webbsamtal. Det kan t.o.m. rekommenderas att man använder smileys i textbaserad Internetkommunikation, eftersom texten i sig är så uttryckslös. Man förstår betydelsen av de flesta smileys genom att vrida huvudet 90 grader till vänster.

🙂 Glad
🙁 Ledsen
😉 Blinkning

I Wikipedia finns det en omfattande lista på smileys och deras betydelse.