Mar Cabeza: Muuttuvat eliölajistot

Professori Mar Cabeza luennoi Studia Generalia -luentosarjassa 17.10.2013. Tilaisuuden teema: Kasvit ja eläimet.

Mar Gabeza. Kuvaaja Eero RoineFT Mar Cabeza on akatemiatutkija Metapopulaatiobiologian huippuyksikössä Helsingin yliopistossa. Hän johtaa Globaalimuutos- ja luonnonsuojeluryhmää, joka tutkii parhaillaan luonnonsuojelutoimenpiteiden tehokkuutta eri näkökulmista. Ryhmä on tutkinut varsinkin ilmastonmuutoksen vaikutusta monimuotoisuuteen eri mallinnustavoilla ja kehittänyt suojelubiologian menetelmiä ilmastonmuutoksen kontekstissa. Tällä hetkellä Mar Cabezan tutkimus katsoo etelään, varsinkin Afrikkaan. Jotta luonnon monimuotoisuutta voitaisiin siellä suojella tehokkaasti, on vuorovaikutukset ilmastonmuutoksen ja köyhyyden vähentämisen kanssa otettava huomioon.

Ekologina Mar Cabeza seuraa ilmastonmuutoksen seurauksia eliölajeille ja  ekosysteemille. Hän seuraa varsinkin ilmastonmuutoksen ennusteita, uusia mallintamistapoja ja skenaarioita, sillä niitä tarvitaan ennustamaan myös seurauksia luonnon monimuotoisuudelle.
– Nykyinen lämpeneminen on nopeaa ja lähtökohta on jo lämmin maapallo. Eliöt ja ekosysteemit kokevat pian täysin uudenlaisia ilmastotekijöiden yhdistelmiä.

Luennossaan Mar Cabeza tarkastelee, miten ja kuinka paljon ilmastonmuutos on vaikuttanut eliölajeihin viime aikoina ja miten se tulee vaikuttamaan lähitulevaisuudessa. Riittääkö havaittu monimuotoisuuden sopeutuminen näin nopeaan ilmastonmuutokseen, vai onko ilmastonmuutos seuraava suurin uhka luonnon muotoisuudelle? Mar Cabeza pohtii myös, miten luonnon monimuotoisuutta voidaan suojella ilmaston muuttuessa nopeasti.

– Havaitut muutokset ja ennusteet viittaavat siihen, että ilmastonmuutos tulee olemaan suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle, joka on jo nyt muutenkin hyvin uhanalainen. Ilmastonmuutoksen hillintä on siksi hyvä ja tarpeellinen luonnonsuojelustrategia.