Heikki Peltola: Ilmastonmuutos ja terveys

Professori Heikki Peltola luennoi Studia Generalia -luentosarjassa 24.10.2013. Tilaisuuden teemana on Maa, ilma, ihminen.

Professori Heikki Peltola, kuvaaja K.SarkkinenHelsingin yliopiston tartuntatautiopin emeritusprofessori Heikki Peltolan tutkimusaktiviteetti on keskittynyt lähinnä lasten vaikeiden infektioiden hoitoon ja estoon. Heikki Peltola on vaikuttanut keskeisesti mm. siihen, että Suomi sai hävitettyä rokotusten avulla tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon. Nykyisten projektien päämääränä on parantaa lasten vaikeimpien infektioiden (mm. aivokalvotulehdus, keuhkokuume, luumätä) ennustetta niin huokein ratkaisuin, että ne olisivat kehitysmaidenkin lasten ulottuvilla. Kuudessa Latinalaisen Amerikan maassa tehty työ on siirtynyt Angolaan.

Emeritusprofessori Heikki Peltola tarkastelee infektiotautien vallitsevuutta ja ilmaantuvuutta mm. ilmastonmuutoksen seurauksena.
– Ilmasto ei pitkällä aikavälillä olekaan niin selvästi lämpenemässä kuin monet katsovat, mutta lyhyen aikajakson seurannassa olemme monin paikoin lämpenevässä ilmastossa.
Luennossaan Heikki Peltola tarkastelee lähinnä tartuntatauteja, joista tiedetään eniten.
– “Vanhojen tautien” jälleenilmaantumisia ja “uusia” tauteja tultaneen näkemään maailman tietyillä alueilla, kokoaa professori Peltola luentonsa keskeisen viestin.

One thought on “Heikki Peltola: Ilmastonmuutos ja terveys

Comments are closed.