Markku Kulmala: Pienhiukkaset ja ihminen

Professori Markku Kulmala luennoi Studia Generalia -luentosarjassa 24.10.2013. Tilaisuuden teemana on Maa, ilma, ihminen.

Professori Markku Kulmala. Kuva: HY, Ari AaltoMarkku Kulmala on akatemiaprofessori ja ilmakehätieteiden osaston johtaja Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella. Hänen erityisalaansa ovat ilmakehän pienhiukkaset ja pienhiukkasten, pilvien ja ilmaston vuorovaikutukset sekä ilmakehän ja biosfäärin vuorovaikutukset ja takaisinkytkennät. Parhaillaan professori Kulmala tutkii ilmakehän pienhiukkasten syntymekanismeja.

Professori Markku Kulmala tarkastelee ja seuraa ilmaston muuttumista tutkijan ja kansainvälisen tutkimuskentän näkökulmasta. Hän toimii myös Ilmastopaneelin puheenjohtajana.
– Ilmaston muutoksen nopeus on huomattava ja todennäköisesti selvästi nopeampi kuin aikaisemmin, vertaa professori Kulmala nykyistä ilmaston lämpenemistä maapallon aikaisempiin vaiheisiin ja lämpötilan vaihteluihin.

Luennossaan professori Kulmala tarkastelee ilmakehän pienhiukkasia ja niiden merkitystä ilmastonmuutokseen ja ilman laatuun, metsien merkitystä ilmastonmuutokseen ja varsinkin pienhiukkasten tuottamiseen sekä metsän ja ilmakehän vuorovaikutusta. Markku Kulmala kertoo myös suomalaisesta pienhiukkastutkimuksesta ja pitkäaikaisista mittauksista sekä zeppelinillä kevätkesällä 2013 saaduista tuloksista.
– Pienhiukkaset ja metsät hidastavat ilmastonmuutosta mutta eivät kykene torjumaan sitä.