Studia Generalia Aistit-kysely

metsä20

Avoimen yliopiston Studia Generalia Aistit –luentosarjan yhteydessä järjestettiin aisteihin liittyvä kysely, jossa osallistujilta kysyttiin heidän suosikkejaan ja inhokkejaan mauissa, hajuissa ja äänissä. Osallistujia pyydettiin myös kertomaan, että mikä heidän mielestään on kauneinta maailmassa.

Parhainta makua kysyttäessä vastauksia tuli hyvin laajalla skaalalla. Vastauksissa hyvin edustettuina olivat muun muassa erilaiset marjat ja hedelmät sekä jäätelöt ja makeiset. Myös erilaiset suolaiset ruoat, kuten kalat saivat useimpia mainintoja. Lukumääräisesti parhaaksi mauksi osoittautuivat suklaa ja raikas vesi. Toista ääripäätä eli pahinta makua kysyttäessä hajonta oli vieläkin suurempaa, mutta ”voittajaksi” selviytyi hieman yllättäenkin chilipippuri, joka jätti taakseen muun muassa kalanmaksaöljyn, kiivin sekä suolan. Toisaalta suola keräsi mainintoja myös parhaan maun kategoriassa.

Luonnon tuoksut nousivat vahvasti esille mielipiteissä ihanimmasta tuoksusta. Metsä ja kasvit saivat runsaasti mainintoja, mutta selvä ykkönen oli ruusun tuoksu. Toista ääripäätä edusti mädän kananmunan haju, joka noteerattiin monessa vastauksessa kammottavimmaksi. Myös ihmisen eritteet sekä ruoka-aineet saivat mainintoja. Makeita tuoksuja ei mainittu juuri lainkaan kammottavinta hajua kysyttäessä.

Miellyttävimmän äänen osalta vastanneiden mielipiteet jakautuivat niin luonnon omien kuin ihmisen aikaansaamien äänten kesken. Eniten vastauksia osakseen sai linnunlaulu. Erilaiset soittimet sekä nauru, laulu ja oman puolison ääni keräsivät myös mielipiteitä. Inhottavin ääni liittyi monessa vastauksessa korkeisiin, kirskuviin, koviin ja pistäviin ääniin. Yksittäisistä asioista liitutaulun raapaisu koettiin inhottavimmaksi ääneksi. Sateen ääni koettiin ristiriitaiseksi, sillä se keräsi mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin.

Kyselyn lopuksi vastaajilta kysyttiin, että mikä heille on kauneinta maailmassa. Vastauksissa oli enemmän vaihtelua kuin muiden kysymysten osalta, mutta monia vastauksia yhdisti joko kauneuden liittyminen luontoon tai ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Taivaan luonnonilmiöt, kuten auringonnousut ja –laskut, kuutamo, tähtitaivas sekä valo olivat mainittu useassa vastauksessa. Vauvat, hymy ja ystävällisyys merkitsivät monelle vastanneelle maailman suurinta kauneutta. Osa vastanneista koki myös omaan minuuteen ja tiedostamiseen liittyvät positiiviset kokemukset erityisen kauniina, joten kaikki vastaukset eivät suinkaan koskeneet vain näköaistilla aistittavaa kauneutta. Kauneus osoittautuikin selvästi hyvin subjektiiviseksi käsitteeksi.

Kyselyyn osallistuneiden kesken järjestettiin myös arvonta, ja yllätyspalkintojen voittajille ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti.


Studia Generalia Aistit: Luentosarjan ohjelma ja linkit verkkoluentoihin