Lauri Wendland: Aineen olemus

Tutkijatohtori Lauri Wendland

“Kaikkein pienimmän mittakaavan asiat linkittyvät kaikkein suurimpiin.”

Aine ympäröi meitä kaiken aikaa niin itsestään selvällä tavalla, että emme ehkä tule sitä usein ajatelleeksikaan. Työkseen Higgsin hiukkasta tutkiva Lauri Wendland kääntää Studia Generalia -luennossaan huomiomme juuri tähän:

  • Mitä aine on, ja miten se rakentuu?
  • Miten käsitys aineesta on muuttunut ajan saatossa, ja millaiseksi se voisi muuttua?
  • Miten kaikkein pienimpiä aineen osasia tutkitaan?

Lauri Wendland työskentelee tutkijatohtorina Fysiikan tutkimuslaitoksessa Helsingin yliopiston yhteydessä. Tällä hetkellä hän tutkii sitä, löytyykö luonnosta useampia Higgsin bosoneita kuin vuonna 2012, kun ensimmäinen Higgsin hiukkanen havaittiin. Wendland on työskennellyt pitkään Cernin tutkimuskeskuksen projekteissa niin paikan päällä kuin Suomesta käsin. Vuonna 2013 hän sai, osana Higgsin hiukkasen löytänyttä tutkijaryhmää, European Physics Societyn (EPS) arvostetun alkeishiukkastutkimuksen palkinnon.

Lauri Wendland luennoi Studia Generalia -luentosarjassa Muuttuvat maailmankuvat 5.2.2015. Luento on kaikille avoin, ja sitä voi seurata myös verkossa suorana lähetyksenä ja jälkikäteen.

Lisätietoa tilaisuudesta
Luentosarjan ohjelma ja linkit verkkoluentoihin