Petteri Taalas: Ilmastonmuutoksen mallintaminen

Pääjohtaja Petteri Taalas luennoi Studia Generalia -luentosarjassa 10.10.2013. Tilaisuuden teemana on Mallit ja ennustaminen.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas. Kuva: Antonin HalasFT Petteri Taalas on toiminut Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana vuodesta 2002 alkaen. Ilmatieteen laitos on yksi maailman johtavia tutkimuslaitoksia ilmatieteen alalla, erityisaloina Arktinen tutkimus, ilman koostumus (kasvihuonekaasut, hiukkaset, ilmanlaatu), satelliitti- ja mallimenetelmät, meret ja sää sekä pitkäaikaiset mittaukset. Petteri Taalaksen erityisalaa ovat tutkimus- ja palveluorganisaation tuloksellinen johtaminen, kansainvälisten ja kotimaisten kumppanuuksien luominen, toimintojen uudistaminen sekä kansainvälisesti kovatasoisen tieteellisen ja palvelulaitoksen kehittäminen.

Petteri Taalas toimi johtajana Maailman Ilmatieteen Järjestössä (WMO) Genevessä 2005–2007. Hänellä on lukuisia kansainvälisiä luottamustehtäviä. Kotimaassa Taalas on mm. IPCC-ryhmän puheenjohtaja, Fortumin neuvottelukunnan jäsen, Arktisten asioiden neuvottelukunnan jäsen ja Ilmastopaneelin jäsen.

– Meteorologian alalla tutkimuksen ydintä ovat laadukkaat pitkäaikaiset mittaukset sekä fysiikan ja kemian lakeihin perustuvat matemaattiset mallit. Ilmastonmuutoksen mallintamisessa simuloidaan ilmakehän, merien ja biosfäärin fysikaalista ja kemiallista käyttäytymistä matemaattisilla malleilla. Malleja ”ajetaan” supertietokoneilla, tuloksina menneen ja tulevan ilmaston käyttäytyminen sekä ihmisen/luonnon vaikutus ilmastoon.

– Luennossani tarkastelen IPCC:n uusimman raportin tuloksia, vaikutuksia Suomeen ja Suomessa tehtävää tutkimusta. Luentoni keskeisin viesti on, ettei ilmastonmuutos ole alan asiantuntijoille mielipidekysymys, vaan perustuu havaintoihin tai laskelmiin. Lähialojen ei-asiantuntijat pyrkivät tekemään ilmastotutkimuksesta mielipide- tai koulukuntakysymyksen. Näin ei asiantuntijoilla ole.