Juhani Damski: Sääennusteet ja niiden hyödyntäminen

Liikenneneuvos Juhani Damski luennoi Studia Generalia -luentosarjassa 10.10.2013. Tilaisuuden teemana on Mallit ja ennustaminen.

Liikenneneuvos Juhani Damski. Kuva: Sanna DamskiJuhani Damski aloitti liikenneneuvoksen tehtävässä Liikenne- ja viestintäministeriössä 1. lokakuuta. Aiemmin hän toimi Ilmatieteen laitoksen johtajana Sää ja turvallisuus -tulosalueella, joka tuottaa kaikki yhteiskunnan tarvitsemat sää-, meri- ja olosuhdepalvelut. Erityisenä asiakasryhmänä palveluilla ovat erilaiset turvallisuustoimijat kuten liikenneturvallisuus, puolustusvoimat, siviili-ilmailu, merenkulku ja sisäinen turvallisuus. Damskin erityisalueita Ilmatieteen laitoksella erilaisissa tehtävissä yli 26 vuoden ajan ovat olleet mm. tuotanto- ja palvelujärjestelmäkokonaisuuksiin liittyvä osaaminen, sää-, meri- ja olosuhdepalvelutuotanto sekä Arktiseen toimintaan liittyvä osaaminen.  


– Meteorologian ala luo tieteellisen pohjan ilmaston tutkimiselle ja seurannalle. Suomessa Ilmatieteen laitos yhdessä HY:n kanssa muodostaa ilmastonmuutokseen liittyen merkittävimmän kansallisen osaamiskeskittymän, joka vastaa myös osaamisen jatkuvasta, ja kansainvälisesti merkittävästä kehittymisestä. Ilmatieteen laitos vastaa lakisääteisesti Suomen ilmaston mittaamisesta ja mittausaineistojen arkistoinnista. Ilman laadukkaita ja jatkuvaluonteisia mittausaikasarjoja ei ole myöskään ilmastotutkimusta. Aineistot ovat kaikkien saatavilla laitoksen avoimen datapolitiikan myötä.

– Se, miten ilmastonmuutos näkyy sään ennustamisessa on vaikea kysymys ja liittyy käsitteiden sää ja ilmasto erilaisuuteen. Äärevien sääilmiöiden lisääntymisen myötä säänennustuspalveluiden 24/7-saatavuus korostuu. Pyrin vastaamaan tähän osaltani tulevassa esitelmässä, kertoo Juhani Damski.

– Moderneja sää- ja meriennusteita voidaan hyödyntää olosuhteiden huomioimisessa kaikilla toimialoilla. Toimenpiteet ovat aina toimialakohtaisia. Eri toimialoille laadittuja olosuhdetuotteita voidaan edelleen hyödyntää käyttäen ilmastoennusteita. Lopputuotteena voidaan siis synnyttää toimialakohtaisia analyysejä muuttuvien olosuhteiden vaikutuksista. Luennossa esitellään erilaisia toimialakohtaisia sääpalveluja sekä niiden tuottamista. Luentoni keskeisin viesti on: Kaikki asiat ovat sääriippuvia!