Torstai 30.11.2017: Rinneurakointia ja traverse saapuu

Traverse on ollut matkalla jo päiviä, ja olemme odottaneet, koska siihen saa yhteyden VHF-radiolla. Aamulla ennakoitiin, että saattue alkaisi olla jo kantaman päässä. Aamupäivällä tulikin yhteydenotto Priitiltä terveisineen, ja siitä lähtien alettiin tähyillä koillishorisonttiin.

Lähdimme tänään Arton kanssa ottamaan näytteitä poran avulla Basenin koillisrinteessä sijaitsevasta hyvin säilyneestä pikriittijuonesta, mikä oli myös sopiva paikka tähystämiseen. Juoni oli noin 85 metrin korkeudella jään pinnasta, johon päästiin ajamaan kelkoilla, joten tuon verran saimme kantaa työvälineitä rakkarinteessä. Teimme aggregaatille ja Hilti-poralle kuormaliinoista henkselit, joilla ne sai kannettua selässä. Lekat, johtokelat ja reput jäivät toiseen erään. Takaisin tullessamme meillä oli lisänä vielä kaksi hienoa kivinäytettä, joten saimme yhteensä nousta ja laskeutua rinteen neljä kertaa.

Minulla oli pora, Artolla aggregaatti. Kuva: Arto Luttinen/FINNARP2017

Ylhäällä oli mahdollista havainnoida kiintoisaa ilmiötä, kun kirkkaansiniselle taivalle muodostui sumupilviä Basenin päällä. Nämä pilvet liittyivät tovereihinsa vuoren sivuilla ja matkustivat jäätä pitkin koilliseen. Niihin aikoihin näin koillisen suunnasta syrjäsilmällä kirkkaan valonvälähdyksen. Se oli lyhyt, mutta mikä muu se olisi saattanut olla kuin ajoneuvon ikkuna? Kuulimme pian radiokeskustelun, että traverse oli juuri ajamassa sumuun.

Ehdimme jo ajaa takaisin Aboalle ja purkaa kelkat. Silloin kiipesin Laran kanssa vielä kerran katsomaan koilliseen, ja siellä traverse sitten oli. Näky tiesi, että näkisimme kohta uusia ihmisiä ensi kertaa melkein kahden viikon jälkeen. Kolme, pitkänomaista, teräväpiirteistä hahmoa liikkui jääaavikolla hitaasti ja kaukana. Ne olivat painavia rekiä vetäviä Pistenbully-traktoreita.

He tulevat!

Traversen lähestyminen kiihdytti asemalla alkanutta valmistautumishulinaa. Messiä laitettiin jälleen hienoksi, hytteihin vietiin uusia liinavaatteita ja Pekka valmistautui laittamaan illallisen ulkogrillillä. Saunassa käytiin hyvissä ajoin ennen vieraiden saapumista, jotta he pääsevät heti radionkin välityksellä kaipaamaansa löylyyn. Jo aikaisemmin oli sisäänkäynnin yläpuolelle pystytetty salot, joissa roikkui tulijoiden kansallisuuksia edustavat Viron ja Saksan liput.

Kun traverse oli jo lähestymässä vuoren juurta, Mika ja Esa lähtivät saapujia vastaan lumirenkaisilla maastoautoilla. Keräännyimme pihalle vastaanottamaan vieraat. Näimme viimein melkein kaksi viikkoa sitten Neumayerille jättämämme Priitin ja neljä saksalaista traversen jäsentä. Saimme vieläpä tuliaisiksi karamelleja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.