Keskiviikko 6.12.2017: Itsenäisyyspäivä

Eilen tullut tieto Twin Otterin saapumisesta tänään muutti alkuperäisiä suunnitelmia itsenäisyyspäivän vietosta. Täällä hyvin harvaan havaitulla alueilla säillä on suuri vaikutus lentojen toteutumiseen, joten mikään ei aamulla ollut varmaa.

Joka tapauksessa kokoonnuimme aamulla ulos lipputangon ympärille laulamaan Maamme-laulun saksalaisvieraiden todistaessa tapahtumia.

Sää ei ollut varsinaisesti huono, mutta valkoinen matala pilvipeitto huononsi kontrastia jäätikön pinnassa. Laskeutuminen visuaalisesti on hyvin haastavaa, kun lumen pintaa ei erota taivaasta. Säitä lähetettiin asemalta lentäjille tunnin ja puolenkin tunnin välein. Lopulta he päättivät lähteä matkaan Novolta noin tuhannen kilometrin päästä.

Lennon suunnitelma oli sellainen, että kone pysähtyisi Aboalla mennessään, sitten lentäisi Utpostanelle reilun sadan kilometrin päähän noutamaan saksalaisia tutkijoita, joista osa liittyisi täällä traverseen. Sitten meiltä Aboalta pois lähtevien nelihenkinen ryhmä nousisi koneeseen, joka lentäisi Neumayerille tankkaamaan ja vaihtamaan matkustajia, ja sitten vielä Novo Runwaylle. Jos sää kuitenkin missä tahansa välissä huononisi tai matka menisi viivästysten takia liian myöhäksi, koneen olisi mahdollista yöpyä millä tahansa väliasemalla. Kaikkiaan Aboan osalta muuttujat tarkoittivat, että itsenäisyyspäivän illallisella olisi paikalla 5-19 henkilöä. Ei mikään helpoin tehtävä kokille valmisteltavaksi. Antti alkoi asentaa traversen mukana saapuneita asuinkontteja kuntoon siltä varalta, että nukkujia todella olisi yöllä 19.

Lounaan jälkeen päätimme hoitaa itsenäisyyspäivän kunniatehtävämme ja pitää uuden Tuntematon sotilas –elokuvan Etelämantereen ensi-illan. Elokuvaa katsottiin keskittyneesti, ja tunnin välein pidettiin tauko  tuoreiden säätietojen lähettämiseksi lähestyvälle Twin Otterille.

Kun kone saapui, selvisi vähitellen, että Utpostanella oli matalia pilviä. Se tarkoitti, että kone ja sen kaksi  kanadalaista lentäjää jäivät yöksi Aboalle. Otin tiedon ilolla vastaan, sillä näin saatoimme viettää Suomen 100-vuotispäivää yhdessä.

Saunomisen jälkeen nautittiin Pekan valmistama kolmen ruokalajin ateria pöytään tarjoiltuna. Alkupalana oli tattirisottoa, pääruokana pihvi hapankaalin ja perunavuoan kanssa, ja jälkiruokana sinihomejuusto aprikoosin, puolukkajäädykkeen ja omenan kanssa. Illalla laulettiin.

Aboan itsenäisyyspäivän liputus keskiyön auringossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *