2. viikko: taisto

Kurssin toisella harjoituskerralla jatkoimme QGis:in parissa ja perehdyimme erityisesti karttaprojektioihin. Eeva Raki kirjoittaa blogissaan hyvin karttaprojektioiden tarpeellisuudesta. Maapallo on muodoltaa navoiltaa litistynyt geoidi, joten sen pintaa on mahdoton mallintaa tasolla virheettömästi. Erilaisten karttaprojektioiden avulla voidaan mallintaa maan pintaa halutulla tarkkuudella eri tarkoituksiin. Viikon harjoituksena vertailimme erilaisten karttaprojektioiden tuottamia pinta-alaeroja QGis:in avulla.

Harjoituskerralla tekemäni kartta Robinsonin ja TM35FIN projektioiden pinta-alaeroista

Ohjattuna karttojen pyörittely harjoituskerralla oli vaivatonta ja tuntui selkeältä. Kotona karttaohjelman pyörittely tuotti kuitenkin hankaluuksia. Kaikki yksinkertaiselta tuntuneet työvaiheet tuntuivat unohtuneen ja edessäni oli QGis, joka ei tuntunut antavan periksi haluamallani tavalla.

Onneksi kurssi tarjoaa mahdollisuuden yhteistyöhön ja pääsin pähkäilemään karttojen tuottamista muiden kurssilaisten kanssa. Erityisesti Tiitu auttoi minua hahmottamaan tarvittavat komennot ja sain tuotettua vielä kaksi pinta-aloja vertailevaa karttaa. Vertailin kartoissani TM35FIN projektioon sekä Winkel1-projektiota että Bonnen projektiota.

Bonnen projektio suhteessa TM35FIN-projektioon
Winkel1-projektion suhde TM35FIN-projektioon

Kurssin toisella viikolla opin erityisesti käytännön asioita projektioista ja karttaohjeman pyörittelystä. Lisäksi opin yhteistyön tärkeydestä. On hyvä, että harjoituskerralla tehtyjä tehtäviä tulee toistaa kotona, niin asioita tulee kerrattua ja ne jäävät paremmin mieleen. Yksinkertaiset komennot voivat muuttua matkalla taistoksi, mutta niistäkin selviää apua pyytämällä.

 

Lähteet:

Liljeroos T. (2022) Tiitun Gisreissu (luettu 4.2.2022)

Raki E. (2022). Oppimassa geoinformatiikkaa (luettu 4.2.2022)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *