5. viikko: pyörittely

Kurssin 5. viikko oli yhteisöllinen kokemus. Harjoituskerralla harjoittelimme ohjatusti buffer-analyysien tekemistä aineistoon. Ketjutetut analyysit vaativat hieman pähkäilyä, mutta tuntui todella palkitsevalta saada tehtäviä suoritettua. Ensin harjoittelimme buffereita edellisellä kerralla digitoiduille aineistoille Pornaisten keskustasta. Analyyseissä tarkastelimme eri ikäluokkien sijoittumista teiden sekä palveluiden läheisyyteen.

Buffer-analyysin harjoittelua

Alkuharjoituksen jälkeen siirryimme tutkimaan pääkaupunkiseudun lentokenttien meluvyöhykkeiden vaikutusaluetta suhteessa ympärillä asuviin asukkaisiin. Loimme erikokoisia buffer-vyöhykkeitä sekä Malmin että Helsinki-Vantaan lentokenttien ympärille ja tarkastelimme vyöhykkeissä asuvien ihmisten määrää. Asukkaiden määrää tarkasteltiin myös meluvyöhykkeiden kautta päällekkäin ja pääsimme näin toteuttamaan myös intersection-analyysejä.

2 kilometrin säteellä Helsinki-Vantaan lentokentästä asuvat asukkaat, jotka asuvat vähintään 65 dB-meluvyöhykkeellä

Analyysien ja datan pyörittelyssä huomasi, miten pienillä muutoksilla oli suuri merkitys tulosten kannalta. Varsinkin lentokenttätehtävän viimeisessä osassa, jossa oli tarkoituksena luoda meluvyöhyke hypoteettisen laskeutumisvyöhykkeen ympärille, huomasi suuria eroja tulosten välillä. Eroja synnyttivät muun muassa kiitoratojen piirtäminen polygoneina verrattuna viivoihin sekä apuviivan erityyppiset asettelut.

Hypoteettinen meluvyöhyke Tikkurilan alueella

Itsenäisten tehtävien parissa päästiin kunnolla testaamaan kurssilaisten kärsivällisyyttä. Oli mielestäni tehokasta, että tehtävien ohjeistukset olivat hyvin riisuttuja ja tarvittavia toimintoja tuli pohdiskella itsenäisesti. En kuitenkaan olisi selvinnyt tehtävistä ilman kurssikavereitani. GIS-luokassa oli kova kohina käynnissä ja saimme onneksi yhdessä tehtävät tehtyä. Siiri auttoi minua tehtävien kanssa paljon ja kirjoittaa aiheesta blogissaan näin.

“Nyt on takana 9 tuntia ruudun ääressä. En jaksanut tehdä enempää tehtäviä. Mulla tuli kiintiö aivan täyteen. Olen pahoillani kaikkien kurssikertalaisten puolesta!” Siiri Kokkonen 2022

Taulukot itsenäisten tehtävien tuloksista

Tehtävistä etenkin viimeinen eli tehtävä, jossa tarkasteltiin putkiremontteja Helsingissä, tuotti hankaluuksia. QGis:in “Join attributes by location (summary)”-työkalu tuntui vaikeaselkoiselta ja hankalalta hahmottaa. Kuitenkin yhteistyöllä tehtävä alkoi hahmottua. Saatuani omat tehtäväni tehtyä pääsin myös auttamaan muita tehtävän parissa ja toistojen kautta toiminnot selkenivät entisestään.

Koropleettikartta Helsingin putkiremontti-indeksistä

Tällä harjoitusviikolla opin erityisesti kärsivällisyyttä ja yhteistyön merkityksellisyyttä. Myös datan käsittely ja analyysit alkoivat jälleen hahmottua paremmin. Toistot, tauot ja sinnikkyys nousivat viikolla tärkeään arvoon.

 

Lähteet:

Kokkonen S. (2022).  leipä – 🙂 (luettu 24.2.2022)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *